Væk med fossile brændsler: Nordjysk virksomhed har den klimavenlige løsning
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord
"Verden skal omstille sig væk fra fossile brændsler", står der i årets vedtagelse på COP28.
Siden 2016 har Brønderslev Forsyning haft et såkaldt solvarmeanlæg.
Et anlæg, som efter dagens COP28 møde kan blive en af de teknologier, som overtager for de fossile brændsler.
For i dag blev en ny klimaaftale indgået på COP28 i Dubai. Og det er første gang, at fossile brændsler overhovedet nævnes i en aftale ved FN's klimamøde.
Hos Brønderslev Forsyning er de allerede godt på vej. Deres solvarmeanlæg, som består af store spejle, som reflekterer solens stråler ind på et rør, der opvarmer væske, kan nemlig give varme til 5.000 husstande i Brønderslev.
Derfor vækker den nye aftale også glæde hos producenterne bag.
- Jeg tænker, at det er positivt, at man nævner, at man går væk fra fossile brændsler. Det er første gang, at det er sket. Men jeg havde håbet på mere commitment fra landene, lyder det fra Jens Pelle, som er underdirektør i teknisk salg hos Aalborg CSP, som har stået for udviklingen af konceptet.
SE HELE LIVEN FRA SOLVARMEANLÆGGET HER:
Energien skal oplagres
Anlægget i Brønderslev består af 40 rækker solpaneler. Fra den ene ende til den anden fylder det 125 meter.
Spejlene, eller rettere sagt solfangerne, kan vende sig alt efter solens retning. Men når der ikke er sol eller vind hele dagen, så går en stor del af energien tabt.
Ifølge Jens Pelle skal der dog gøres noget politisk, for at få mest mulig energi ud.
- Der skal midler til, at der kan bygges de anlæg, vi gør nu. Vi skal have mulighed for at oplagre den enkelte dyrebare energi, som produceres ved enten vind eller sol, så når det ikke er til rådighed, så har vi stadig energi til forbrugerne.
Et af hans forslag er, at genbruge de kulkraftværker, som Danmark i forvejen er i gang med at udfase, og bruge dem som energilager.
Kræver økonomisk opbakning
Frem mod 2030 er planen, at man vil tredoble den vedvarende energi.
Men det kommer til at koste påpeger Jens Pelle.
- Det er økonomisk, man skal støtte det også. Det er ikke den billigste måde at lave energi på, men det er vejen fremad.
Stort set alle verdens lande er gået sammen i den nye klimaaftale, som peger på at udfase fossile brændsler.
- Det er nemt at sige, at vi skal have politikerne til at betale det, men når man bygger et nyt kraftværk, er det også med støtte og en stor beslutning, som man nu tager ved at investere i det her fremadrettet. Det er også det, som politikerne skal gøre ved vedvarende energi, konstaterer Jens Pelle.