03:03

Folkeskoler over hele landet arbejder i denne uge med økonomi og IT-sikkerhed. I Hjørring var der helt særlige gæstelærere.

Skoleelever skal rustes til at begå sig i en digital tidsalder. Foto: Robert Bedsted (arkivfoto)

1 af 2

9.B fra Hjørring fik i dag råd fra skatteministeren

Skoleelever fra Hjørring blev i dag undervist af skatteminister Carsten Lauritzen.

Statistisk set vil stort set samtlige elever i en folkeskoleklasse opleve identitetstyveri eller anden IT-kriminalitet i deres levetid.

Blandt andet derfor undervises 21.000 folkeskoleelever landet over i disse dage i økonomi og IT-sikkerhed.
Arrangementet som kaldes ”pengeuge” afholdes i 600 folkeskoler og Lundergårdsskolen i Hjørring er bare en af dem.

- Vi har en forpligtelse som politikere for at oplyse vores unge om de udfordringer, som venter dem og Folkeskolen tager den opgave på sig, når de afholder de her arrangementer, så det kan jeg kun bifalde, forklarer skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre.

Der er masser at lære og masser af faldgruber, man skal være opmærksom på, når man begynder at tjene sine egne penge. Og eleverne er klar over, at det er en kompleks verden, de er på vej ud i. 

- Jeg synes, det er godt, at vi får den her slags undervisning, så vi er bedre rustet til de udfordringer, som venter os i fremtiden. Jeg har hørt om flere der har optaget SMS-lån og andre typer af quicklån og er gået helt bankerot, siger Terkel Fønsdyring fra 9.B

I løbet af ”Pengeugen” undervises skoleeleverne af forskellige gæsteundervisere. 9.B havde mandag besøg af både skatteminister Karsten Lauritzen og direktør for Spar Nord Bank Lasse Nyby.

Den første underviste blandt andet i Statens økonomi, skat, fradrag og IT-sikkerhed, mens Lasse Nyby i højere grad fokuserede på privatøkonomi, lån og de faldgruber, som især hurtige lån til unge indeholder. Faldgruber som resulterer i, at hver tyvende unge mellem 18 og 30 år er registreret som dårlig betaler hos RKI:

- Vi har en interesse i at lære de unge noget om, hvordan man styrer et budget og holder styr på indtægter og udgifter. I det hele taget vil vi gerne fortælle dem lidt om, hvordan man bliver en god bankkunde, forklarer direktør i Spar Nord Bank Lasse Nyby.

Eleverne får i undervisningen gode råd til, hvordan man sikrer sig mod misbrug af sine personlige oplysninger, hvem man kan udlevere sine bankoplysninger til, og hvad NemID egentlig er for noget.

- Eleverne her lever i en digital tidsalder, hvor de vil komme til at opleve misbrug af deres personlige oplysninger. Sådan er det og det skal vi forberede dem på, på samme måde, som unge i dag er klar over, at der er en risiko for overfald, når man går sent hjem fra byen. Det handler om at forberede dem på, hvad de skal gøre, hvis de udsættes for misbrug, forklarer skatteminister Karsten Lauritzen.