LIGE NU:

Borgerne i Dronninglund nægter at give op

Kampen om Dronninglund sygehus er startet forfra. Først lukkede det for tre år siden. Så blev det til asylcenter. Forleden blev det sat til salg, og nu går sygehusets støtteforening på barrikaderne igen.

Dronninglund-borgerne er i oprør, fordi byens tidligere sygehus nu skal sælges. Hanne Andreasen var også på barrikaderne, da politikerne ville lukke det i 2015.

- Jeg var med ude at demonstrere, fordi vi syntes det var ganske forfærdeligt, siger Hanne Andreasen, demonstrant og formand for Ældresagen i Dronninglund.

Dronninglund har haft sygehus siden 1895. Hanne Andreasen er selv født på byens første sygehus. Siden 1955 har familien benyttet det andet sygehus, som nu skal sættes til salg.

- Jeg har født mine børn her, og min mor har ligget her, da hun var på det sidste. Vi kender jo næsten alle sammen mange af dem, der var ansat her, både dem, der gjorde rent og overlægerne, siger Hanne Andreasen.

Kristian Kristoffersens børn er også født på Dronninglund Sygehus, som har været familiens indgang til sundhedsvæsnet gennem et helt liv.

- Jeg har selv været indlagt flere gang og fået rigtig god behandling her. Det er som om der er en særlig ånd her. De behandlede en som et ordentligt menneske, siger Kristian Kristoffersen.

Nu ser det ud til at være slut. På årets første dag vågnede Dronninglundborgerne op til nyheden om, at sygehuset skal sættes til salg, når Asylcenter Jammerbugt flytter ud om få uger. Støtteforeningen vil dog en sidste gang forsøge at råbe politikerne op.

- Modellen med store sygehuse har man prøvet i Sverige, men man har også efterfølgende fundet ud af, at der skal være nogle små enheder til efterbehandling. Det siger jo selv statsministeren i nytårstalen, hvor han efterlyste mere nærhed og behandling tæt på det sted, hvor man bor - i stedet for at rejse hen efter behandling, som ligger langt fra hjemmet. Det lyder helt rigtigt. Man skal ud og have fat i nogle små enheder igen, altså decentralisere, siger Frits Danielsen, formand i Støtteforeningen for Dronninglund Sygehus.

Kristian Kristoffersen kan sagtens forestille flere sundhedsfunktioner i de tidligere sygehusbygninger.

- Det kunne være efterbehandling, rehabilitering eller lettere medicinsk behandling, siger han.

Frits Danielsen og borgerforeningen er allerede i gang med at arrangere nye borgermøder som dem for tre år siden, da politikerne lukkede sygehuset.

- Vi er bestemt ikke indstillet på at læne os tilbage og bare sige: ”Det var så det”. Vi kæmper til det sidste og vil især kæmpe for, at lokalbefolkningen får ordentlig tid til at blive hørt. Det fik de ikke sidste gang, da man besluttede at lukke sygehuset. Det gik meget hurtigt, sige støtteforeningens formand.

Sygehusets historie