Dronninglund Gymnasium går offline i en uge

Eleverne på Dronninglund Gymnasium skal i hele uge 3 leve uden mobiltelefon og computer, mens de går i skole.

Flere gymnasier har i det sidste års tid været offline en dag eller to, men nu tager Dronninglund Gymnasium skridtet fuldt ud med en hel uge offline. 

Derfor skal elever og lærere hver morgen aflevere deres mobiltelefoner, inden de går til time. Mobiltelefonerne udleveres igen efter klassernes sidste time.

Der bliver heller ingen computer i timerne, og det trådløse netværk vil være lukket hele ugen. Eleverne skal finde papir og blyanter frem i timerne, når der skal skrives notater. Det samme gælder lærerne. 

Forsker følger med

Meningen er at sætte fokus på, hvordan eleverne anvender de digitale medier, lyder det fra gymnasiet. Ifølge gymnasiet viser forskning nemlig, at brugen af pc, mobiler og de sociale medier spiller ind på udviklingen af stress, koncentrationsbesvær, søvnbesvær og vanskeligheder med at fokusere og fordybe sig.

Forsøget på gymnasiet er så interessant, at forsker i sociale medier på Aalborg Universitet Jesper Aagaard vil observe elevernes reaktioner og interviewe dem om deres oplevelser med at være offline.

Skulle eleverne gå hen og få abstinenser, når de ikke har mobilen mellem hænderne, så kan de gribe til nødtelefonen.
Skulle eleverne gå hen og få abstinenser, når de ikke har mobilen mellem hænderne, så kan de gribe til nødtelefonen.
Foto: Pia Stuckert

- Et forsøg som det her er spændende, fordi eleverne kommer til at reflektere over det at bruge deres telefon og computer i skoletiden. Flere af dem kommer til at hade det, for det er frustrerende at tage noter i hånden, når man er vant til at skrive på computer, men de kan nok se argumentet, siger Jesper Aagaard og fortsætter.

- Jeg forsker til dagligt i digital distraktion, og det her med de dårlige teknologiske vaner, er spændende at undersøge. Forsøget her skal også fungere som inspiration til min forskning i fremtiden.

Reflektere i fem minutter

Når det trådløse netværk er lukket, er skolens interne kommunikationssystem også lukket, så klassernes skema og andre meddelelser, der normalt sendes elektronisk, bliver skrevet på store ark papir, der slås op på opslagstavler. I frikvartererne, hvor mobilen spiller en stor rolle for eleverne, skal de nu i stedet finde på noget andet at fordrive tiden med. Der er til lejligheden opstillet bordtennisborde og indkøbt forskellige spil.

For at undersøgelsen af elevernes forbrug af de sociale medier kan bliver så fyldestgørende som muligt, har eleverne i ugen op til offline-ugen besvaret et stort og detaljeret spørgeskema om deres forbrug af mobiltelefon og computer. 

Hver dag skal eleverne desuden bruge de sidste fem minutter af deres sidste time på at reflektere lidt over, hvorledes de egentlig er kommet igennem en hel skoledag uden mobil og uden de sociale medier. 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland