Kommune kan tvangsflytte udviklingshæmmet kvinde med demens

Familie til udviklingshæmmet kvinde med demens er uenig med Brønderslev Kommune om, hvilket bosted hun skal tilbydes en plads på.

Familien til den 47-årige Ane Nielsen fra Aalborg har snart mistet tålmodigheden med Brønderslev Kommune. Ane er født med Downs syndrom og for to et halvt år siden blev hun ramt af en demenssygdom.

- Vi kan se og mærke på Ane, at det ikke bliver bedre. Det gør det ikke, siger Ane Nielsens storebror Morten Nielsen.

Ane Nielsen har i de seneste 25 år boet i Aalborg, men det bofællesskab, hun bor i, er ikke egnet til demensramte. Derfor er Ane nødt til at flytte, og da hun er født i Flauenskjold, er det Brønderslev Kommune, der skal betale.

Derfor har kommunen også det sidste ord i forhold til, hvilke botilbud Ane Nielsen skal tilbydes. Ane Nielsens familie ønsker dog ikke, at hun skal flyttes til det bosted, Brønderslev Kommune har foreslået.

- Vi kæmper for, at vi kan være med til at bestemme, hvor Ane skal hen. Vi synes ikke, at det tilbud Brønderslev Kommune er kommet med, er et tilbud, vi kan stå inde for. Vi synes ikke, at det tilbud opfylder Anes behov, som de er nu, og som vi tænker, de bliver fremadrettet, siger Charlotte Poulsen, der er svigerinde til Ane Nielsen.

Ane Nielsens familie ønsker at hun skal bo på Valmuehaven i Sulsted, som er et tilbud specielt målrettet udviklingshæmmede med demens. Brønderslev Kommune mener i stedet, at Ane skal flytte ind på det langt billigere Cassiopeia i Dronninglund. Et sted, hvor familien slet ikke kan se Ane passe ind.

Der er ifølge Brønderslev Kommunes borgmester Mikael Klitgaard årligt flere hundrede tusinde kroner til forskel i prisen mellem tilbuddet i Sulsted og tilbuddet i Dronninglund. Kommunen kan derfor ikke uden videre efterkomme familiens ønske.

- Det er klart, at et tilbud, der er rigtig meget dyrere også vil have bedre service. Der skal man sætte en standard, fordi vi arbejder jo med, at vi fordeler pengene mellem skoler og ældrepleje og handicappede og det skal være på et fornuftigt niveau, siger borgmester Mikael Klitgaard (Venstre).

Ankestyrelsen har tidligere givet Brønderslev Kommune medhold i sagen, men familien arbejder nu på at få sagen taget op igen, da kommunen ellers kan tvangsflytte Ane Nielsen.

- Det er vi selvfølgelig ikke interesserede i, fordi så frygter vi, at det bliver Cassiopeia, siger Charlotte Poulsen.

Både Ane Nielsens familie og Brønderslev Kommunes borgmester Mikael Klitgaard håber, at der bliver fundet en løsning på problemet. Borgmesteren forstår godt familiens frustration over situationen, men han henholder sig samtidig til, at Brønderslev Kommune udover at opfylde sine forpligtelser i Serviceloven også må skæve til kommunekassen.

- Nogle sager er svære at løse, fordi man kan ikke altid gøre alle tilfredse, siger Mikael Klitgaard.

Ane Nielsens pårørende har diskuteret sagen med Brønderslev Kommune i to et halvt år. Det har taget hårdt på dem alle, og derfor håber hendes storebror, at kommunen kommer familien i møde, så det sidste punktum kan blive sat.

- Det bedste ville være, at vi får den plads, hvor hun kan få det bedst, og at vi er sikre på, at hun ikke skal til at flytte igen, siger Morten Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland