02:31

Foto: Thomas Gaardsmand

1 af 2

Mælkeproducent sov som en kat: Nu er malkerobotten skiftet ud med mennesker

Robotter, der afløser mennesker, har vi så tit hørt om. Men nu er det omvendte tilfældet. Nordjyske landmænd er i stor stil begyndt at skrotte deres malkerobotter for at erstatte dem med landbrugsmedhjælpere.

Mælkeproducent Lars Hedermann Pedersen fra gården Klovborg i Øster Brønderslev har skrottet sine ni malkerobotter. En væsentlig grund er robotternes mange fejlalarmer.

- Det var belastende med alle de alarmer hele døgnet rundt. Man kommer til at sove som en kat. Hvis ikke du får en alarm, så ligger du og venter på en alarm, siger Lars Hedermann Pedersen til TV2 NORD.

Klovborg er langt fra det eneste landbrug, hvor man er gået tilbage til malkning på god gammeldags manér med malkemaskine. Hos LandboNord skønner de, at mindst hver femte nordjyske mælkeproducent foreløbig har skrottet malkerobotterne.

- Der er slet ingen tvivl om, at det for mange landmænd med malkekvæg har været en stor belastning, at man både er blevet forstyrret under aftensmaden, tv-kiggeriet eller nattesøvnen, siger kvægrådgiver Knud R. Jensen fra LandboNord.

Udover robotterne kan være psykisk belastende for landmanden, så er de tilmed dyre at vedligeholde og reparere. Mere om i det i NORDJYLLAND LIVE PÅ TV2 NORD KL. 19:30.