Minirundkørsel gør borgere trygge
Rundkørslen i Ørsø er så lille, at det næsten kan være svært at opdage den.
En minirundkørsel i Ørsø kan skabe forvirring for bilister, men den har gjort borgere i byen mere trygge.
Der er de store, der er de små – og så er der dem, man næsten ikke opdager. Sådan én er der i Ørsø. En vaskeægte minirundkørsel. Rundkørslen blev for ti år siden en realitet, fordi borgere i byen var bekymrede for trafiksikkerheden i det daværende kryds.
- Vi frygtede, at der var nogle, der kom alvorligt til skade. Det forventede vi nærmest, siger Lars Sloth og John Stokbro, som var nogle af forkæmperne fra borgerforeningen for rundkørslen.
De havde selv oplevet, hvordan folk overså vigepligten i krydset og var sekunder fra kollision med krydsende bilister. Da vejen gik fra at være amtsvej til at være kommunevej, var der pludselig penge til at istandsætte vejen, og der var de hurtige til at søge om midler til en minirundkørsel.
Vejingeniør Jørgen K. Kristensen fik til opgave at lave rundkørslen, men det var ikke uden bump på vejen. Politiet, som skulle godkende rundkørslen, var nemlig ikke glade for den. De så helst, at den var større, så der kunne stå et skilt i midten og gøre den mere synlig. Det ville dog kræve, at husene omkring skulle eksproprieres. Mini-rundkørslen blev alligevel godkendt, fordi man hævede midterøen, lagde rød asfalt på og satte godt med skilte op - og på den måde gjorde pletten meget synlig.
- Vi er jo en fattig kommune, så vi har ikke råd til det helt store, siger Jørgen K. Kristensen.
På TV2/Nord har vi fået flere henvendelser om netop minirundkørslen i Ørsø, fordi nogle oplever, at bilister ignorerer rundkørslen og kører midtover, som hvis det havde været et kryds. Jørgen K. Kristensen understreger, at bilister skal køre i minirundkørslerne, som de kører i enhver anden rundkørsel – det er meningen, at kun store biler som lastbiler og busser må køre direkte henover midterøen. Og så gælder det ellers om at overholde sin vigepligt.
Siden minirundkørslen stod færdig i 2006, har der ikke været uheld med personskade i cirklen. En statistik, der gerne skulle holde, hvis folk ellers er opmærksomme i det tidligere kryds.
Lars Sloth og John Stokbro er, sagt på nordjysk, temmeligt glade for minirundkørslen.
- Den kan vi godt stå inde for, siger Lars Sloth.
Se mere i udsendelsen klokken 19.30.