Foto: Jesper Lange

Nabo raser over vindmølleplaner: - Politikerne er i lommen på bygherren

Brønderslev Kommune har godkendt fem store vindmøller nær Asaa, men naboerne vil forsøge at få byggeriet stoppet med alle lovlige midler.

26 lodsejere nær Asaa er mere end trætte af deres politikere i Brønderslev Byråd. De vedtog forleden at godkende opstilling af fem vindmøller på hver 140 meters højde, selv om de kommer til at stå nær ved Asaa By, østkysten og i øvrigt også nær en lignende vindmøllepark på den anden side af kommunegrænsen til Frederikshavn Kommune.

Ifølge naboerne har politikerne haft alt for travlt med at få gennemført vindmøllebyggeriet.

- Der har godt nok været holdt borgermøder, men vi føler alligevel ikke, at vi er blevet hørt. Vi står med en afmagt over, at byggeriet nu er godkendt på trods af vores mange indsigelser, siger Palle Martinsen.

Christian Lund Petersen er nærmeste nabo og han lægger ikke fingrene imellem i sin kritik.

- Politikerne er i lommen på de største landmænd, som står bag vindmøllebyggeriet, og jeg synes ikke, det kan være meningen, at et par storbønder bare kan komme og ødelægge hele egnen, siger han.

Politikerne er i lommen på de største landmænd, som står bag vindmøllebyggeriet, og jeg synes ikke, det kan være meningen, at et par storbønder bare kan komme og ødelægge hele egnen.

Christian Lund Petersen, nabo

Ifølge naboerne er det stadig uafklaret, om det er skadeligt at blive udsat for den lavfrekvente støj, som møllerne udsender, og også hvor skadeligt de såkaldte lys- og skyggepåvirkninger fra møllevingerne er. Desuden mener de, at opstillingen af de nye møller er i strid med EU-regler, som endnu ikke er omsat til dansk lovgivning. Men Brønderslevs borgmester afviser kritikken.

- Vi overholder de afstandskrav, der er til naboerne og også til Asaa By, men jeg vil da gerne erkende, at det er træls for dem, der bor tættest på møllerne. Men omvendt har vi også et ansvar for at finde alternative energikilder og steder vi kan opstille vindmøllerne, og det har vi forsøgt her ved Asaa, hvor der bor få mennesker helt tæt på møllevingerne, siger Mikael Klitgaard (Venstre), borgmester i Brønderslev Kommune.

Vindmøllerne ved Asaa er godkendt i Brønderslev Kommune. Nu er det op til Natur- og Miljøklagenævnet, om tilladelsen skal omstødes. Naboerne vil i hvert fald forsøge at klage.

- Vi mener at Brønderslev Kommune har fejlet på en lang række punkter i den her sag, så det vil vi selvfølgelig klage over, siger Palle Martinsen, der ejer en ejendom i området. 

02:34 Luk video