Nej til nyt forskningshospital med dyreforsøg
Overlæge Benedict Kjærgaard står bag forskning på Aalborg Universitetshospital, hvor der bruges grise og andre dyr i forsøg. Han ønsker nu afdelingen flyttet til Dronninglund.
Både forsker, borgere og borgmester siger ja tak til et nyt forskningshospital i Dronninglund. Men fra Region Nordjylland lyder et klart nej.
Benedict Kjærgaard er forskeren, der arbejder på at få et nyt forskningshostpital med dyreforsøg til Dronninglund. Han var med til at opfinde den mobile hjerte-lunge-maskine på Aalborg Universitetshospital, som har reddet mange liv - især stærkt nedkølede patienter med hjertestop.
- Når vi nu taler dyreforskning, så har vi jo også brug for operation af bedøvede dyr. Og hvis der nu stod færdige operationsstuer klar, så kunne man måske bruge dem, siger Benedict Kjærgaard.
Han har selv spurgt, om han kunne få lov til at komme ind og se sygehuset i Dronninglund, men aftalen blev aflyst. Det skal sælges, lød svaret fra regionen, men han har brug for at se det hele indefra for at kunne komme med et forslag.
- Jeg kunne forestille mig, at man kunne bruge et nedlagt sygehus og spare en masse penge, selvom jeg godt ved, at det ikke er sikkert, at det kan bruges, siger lægeforskeren.
På et møde for nylig mellem Borgerforeningen, Støtteforeningen for Dronninglund Sygehus, Mikael Klitgaard (V), borgmester i Brønderslev Kommune og regionsrådsformand Ulla Astman (S) blev de nye planer lagt frem.
- Men vi mødte kun pure afvisning. Det kunne ikke komme på tale, at han skulle ind i bygningerne, siger Allan Danielsen, formand for Borgerforeningen i Dronninglund.
I Borgerforeningen og Støtteforeningen for Dronninglund sygehus ærgrer de sig.
- Benedict Kjærgaard er kendt både i Danmark og i udlandet. Vi kunne rigtigt godt tænke os at få ham og hans afdeling her til byen. Der er mange besøgende i forbindelse med hans forskning, og så er der selvfølgelig også nogle arbejdspladser i det, siger borgerforeningens formand Allan Danielsen.
- Det vil være træls at få det her sygehus til at stå hen i mange år uden at blive brugt, siger Frits Danielsen, formand for Støtteforeningen for Dronninglund Sygehus.
I løbet af de sidste fire år har Dronninglund Sygehus huset et asylcenter, som nu er lukket ned, og i perioden har støtteforeningen haft flere stormøder med forskellige forslag og projekter for at redde stedet. Nu gælder det så kampen for dyreforskning i det gamle sygehus.
- Vi har jo masser af forskning i region Nordjylland, der involverer dyreforsøg med bedøvede dyr, der ikke lider. Det er indenfor kræftlidelser, pacemakere og nervelidelser, siger Benedict Kjærgaard.
Borgmester Mikael Klitgaard, der også deltog i mødet med Ulla Astman, ser helst, at der kommer erhverv - gerne dyreforsøg - i byens tomme sygehusbygninger.
- Det er en rigtig god ide, og det har jeg forsøgt at presse Ulla Astman på, men der var ikke fremkommelighed. Jeg tror ikke jeg kan overtale Ulla Astmann til noget. Jeg vil helst have arbejdspladser på stedet. Nummer to er boliger. Det må bare ikke ske, at det kommer til at stå tomt, siger Mikael Klitgaard (V), Brønderslev Kommune.
Det er blevet nødvendigt for Aalborg Universitetshospital med et sted til dyreforskningen, fordi Sygehus Nord, der nu huser afdelingen, lukker, når det nye Supersygehus i Aalborg Øst åbner.
- Før eller siden skal vi jo have flyttet den afdeling på sygehus Nord til noget andet. Det kunne også være en lejlighed til at bygge noget helt nyt. Vi skal altså ikke have grise eller noget lignende til at bo på det nye supersygehus. Dronninglund ligger jo umiddelbart udmærket. Om vi kan bruge hele bygningen, det kan jeg ikke sige, forklarer Benedict Kjærgaard.