04:43

Alt for få nordjyder har ryddet indkørslen for sne. Det gør det svært for skraldemændene at udføre deres arbejde. Video: Mikael Kragmann

Foto: Mikael Kragmann

1 af 2

Skraldemænd kæmper mod sne og frost

Alt for få nordjyder har ryddet indkørslen for sne. Det gør det svært for skraldemændene at udføre deres arbejde.

Årets første sne er landet i Nordjylland, og selvom det ser nydeligt ud og man fristes til at lade det ligge, er det ikke sjovt for skraldemændene.

- Vi er lige kommet over jul og nytår, og der har folk nogle tungere sække, end de plejer. Sneen oven i hatten, gør det lidt hårdere at være skraldemand i dag, siger skraldemand Jesper Mosen Heldgaard.

Med sne kommer der snerydning, men kun få steder har skraldemændene oplevet, at der er blevet ryddet sne og saltet.

- Det er de færreste, der har fået ryddet sne og saltet, så vi går og spænder op i kroppen af frygt for at falde, siger skraldemanden.

Det er husejeren, der skal sørge for, at fortovet er fremkommeligt, så blandt andet skraldemændene kan gøre deres job uden at komme til skade.

I Brønderslev Kommune forsøger de at informere borgerne om deres pligter som husejer. Det gør de blandet andet i den lokale avis og på deres hjemmeside.

- Borgerne skal ryde sneen og enten salte eller gruse, så der er adgang uden glat føre. Hvis ikke de gør det, kan skraldemanden lade sækken stå, siger Plan- og miljøchef ved Brønderslev Kommune, Asger Nielsen.

Det kan også have andre konsekvenser for husejeren, hvis fortovet ikke er ryddet. Der kan nemlig falde en bøde, hvis en person falder og kommer til skade på et fortov, der ikke er ryddet og saltet.

Sneen og de glatte gader gør også, at skraldemændene får nogle længere dage. Derfor frygter de for en hård vinter. Hvis den kommer, er meldingen til husejerne ikke til at tage fejl af.

- Jeg håber, borgerne tænker på os skraldemænd. Og at de sætter deres affald ud til vejen og får ryddet deres indkørsler, så man kan komme til uden at falde, siger skraldemand Jesper Mosen Heldgaard.