02:16

Det er ikke kun turister og ferieramte nordjyder, der er trætte af det våde sommervejr. De nordjyske landmænd melder allerede nu, at årets høst tager skade af de store mængder regn.

Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Våd sommer koster landmænd dyrt

Det er ikke kun turister og ferieramte nordjyder, der er trætte af det våde sommervejr. De nordjyske landmænd melder allerede nu, at årets høst tager skade af de store mængder regn.

Det er tidligt i høstsæsonen, men allerede nu kan de nordjyske landmænd se, at regnens stædige greb i landet kommer til at gå ud over årets høst.

– Vi sidder klar ligesom sådan nogle israelske jægerpiloter. Vi er klar til at trykke på takeoff. Vi vil gerne ud og gøre noget, men som I selv kan fornemme – så er det ikke lige i dag, at det går bedst, siger Hans Christian Holst, formand for planteudvalget, Landbo Nord.

Hans Christian Holst har marker, som han gerne ville høste. Vejret har dog ikke tilladt det. Der skal helst tre dages tørvejr til, før høsten kan komme i hus. Andre landmænd har dog følt sig presset til at trodse vejrguderne og høste i regnvejr.

- Kvaliteten kan komme til at lide et knæk, hvis kornet står alt for lang tid på marken efter, at det er modnet, siger Ulrik Lunden, der er gået i gang med at høste sin vinterhvede i regnvejr.

Han er dog ikke glad for de lange udsigter til tørvejr.

- Man har passet og plejet sine planter et helt år, og de er modne og klar til at blive høstet. Men når vi skal hente dem, så melder vejrudsigten om fem dages regn. Det er meget frustrerende, siger Ulrik Lunden.

Vinterrapsen er den afgrøde, der indtil videre har været størst tab i. Hans Christian Holst vurderer, at der har været op til 25 procents tab af udbyttet på denne plante på grund af svampesygdomme skabt af regnen. Ulrik Lunden har mange forskellige afgrøder heriblandt også vinterraps. Han vurderer dog sit samlede tab indtil videre således:

- Vores marker lider meget under vandet og vi har haft en speciel vækstsæson - så min vurdering er at vi kommer til at mangle omkring 10 procent af det forventede udbytte, siger Ulrik Lunden.