06:11

I juni filmer et medlem af Brønderslev Fiskeriforening de her tre mænd, der sejler ulovligt med motor på Ryå. Dagen efter finder foreningen fire ulovlige ruser der spærrer hele åen af. Foto: Privatbillede

1 af 2

Vandløb blokeres af ulovligt fiskegrej

Lystfiskere i Nordjylland er trætte af rovfiskere. Henover sommeren har der været flere grove tilfælde af tyvfiskeri, hvor vandløb bliver helt blokeret af ulovligt fiskegrej.

Fire gange hen over sommeren har lystfiskere fra Brønderslev Lystfiskeriforening opdaget ulovligt fiskeri på Ryå. I juni filmede en af foreningens medlemmer tre mænd, der ulovligt sejler med motor på Ryå. Dagen efter fandt lystfiskerene fire ulovlige ruser, der blokerede hele åen.

- Vi bruger mange timer ved Ryå og vi bruger rigtig mange penge på at sørge for at der er en fiskebestand, og er der nogen der går ud og siger at de skal have det hele selv. Det ulovlige fiskeri, hvor man spærrer åen og lukker af for fiskenes vandring, det er træls, siger Jens Andersen, der er formand for Brønderslev Lystfiskeriforening.

Videoen blev givet videre til fiskerikontrollen. Det kom der ikke noget ud af for kontrollen skal tage tyvene på fersk gerning for at de kan gøre noget, og det sker sjældent.

- Det er ikke så tit vi tager nogen. Vi er dog begyndt at lave vores kontrolmønster en lille smule om for at se om vi kan tage nogen på fersk gerning, siger Gunnar Hansen, overfiskerikontrollør ved Fiskerikontrollen i Frederikshavn.

For nyligt blev fem ulovlige garn hevet op af Kastberg Å ved Mariagerfjord. Det blokerede hele åen. Her blev gerningsmændene heller ikke fanget.

- Det var nogle sportsfiskere der først havde set garnene. I deres forargelse over at de stod og spærrede t hele, så hev sportsfiskerne garnene op på land og så mister vi jo alle muligheder for at skaffe beviser, så vi kan finde en ejermand til garnene, forklarer Claus Wille fra Fiskerikontrollen.

Ved Ryå trøster lystfiskerne sig med at tyvfiskeri tidligere har været et langt større problem. Lystfiskerne patruljerer ved vandløbene, og det mener de har en præventiv virkning.