Vrå højskole har knækket kurven
Vi er med en tur på Vrå Højskole.
I Nordjylland har der aldrig været tradition for at tage på højskole. Mange vælger i stedet efterskoleophold, men på Vrå Højskole har de succes.
Forstanderparret på Vrå Højskole smiler om kap med solen til åbent hus på højskolen.
Det er nemlig lykkedes for Pia og Søren Schnoor og personlet på den gamle højskole fra 1872 igen at få flere unge til at tage et højskoleophold.
Nordjylland har været - og er stadig - det sted i Danmark, hvor færrest unge tager på højskole. Men nu ser det alligevel ud til at kurven er knækket i landsdelen. Det skyldes, at man for tre et halvt år siden startede projektet "Højskolen som genvej".
Projektet er et EU-støttet projekt i samarbejde med Vækstforrum Nordjylland, Region Nordjylland og de 11 nordjyske kommuner. Her har kommunerne kunnet sende unge, der betegnes som sårbare og udsatte, og som af forskellige grunde ikke er en del af enten uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet, på højskoleophold i Vrå .
Indtil videre har har projektet været en kæmpesucces. Ud af de 159 unge, der har gået på højskolen, har kun to meldt tilbage, de ikke var klar til endnu at tage en uddannelse eller få sig et job. De resterende har alle i dag fået styr på deres fremtid via højskoleopholdet, lyder meldingerne. De har taget for eksempel 10. klasse, en gymnasiel uddannese eller er startet på universitet.
Forstander Pia Schnoor er ikke underligt både stolt af og glad for, at projektet et blevet en succes.
- Alle unge fortjener et godt liv, og jeg er især glad for, at de unge også selv sparer penge op til et højskoleophold og tager et ansvar for at få styr på deres fremtid, siger Pia Schnoor til TV2 Nord.