Forskere: Derfor er det nødvendigt at aflive de danske mink

I disse dage bliver befolkningen i syv nordjyske kommuner massetestet samtidig med, at millioner af mink aflives. Men i den offentlige debat stiller flere spørgsmålstegn ved beslutningen om at aflive de danske mink. Eksperter understreger, at det er nødvendigt.

Beslutningen om at aflive 17 millioner mink har skabt mange diskussioner. Tirsdag måtte statsminister Mette Frederiksen (S) først svare på et hav af spørgsmål under Folketingets spørgetime. Senere var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et hastesamråd. Og ikke mindst på de sociale medier er holdningerne til aflivningen af mink højlydte og forskellige. Men spørger man eksperterne, er der bred enighed.

TV2 Nord har talt med en række eksperter og stillet spørgsmålet: Er der sundhedfagligt belæg for aflivningen af den danske minkbestand?

Mink ud af ligningen

- Det er nok det mest rationelle at gøre, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

- Det med at have et virus, der både er højsmitsomt i mink, og som både kan smitte tilbage til mennesker, og hvor mennesker kan smitte mink. Det er skruen uden ende – og derfor bliver vi nødt til at tage mink ud af ligningen.

Denne bekymring deles af flere eksperter, heriblandt professor i immunologi ved Oxford University, Astrid Iversen.

- Man har ikke været i stand til at bremse smittespredningen blandt minkfarmene. Samtidig har man set, at der i en kommune sker en stor stigning af antallet af smittede mennesker, så snart kommunens minkfarme begynder at blive smittet, forklarer Astrid Iversen.

quote De smittede minkfarme ser ud til at fungere som en slags superspredere af smitten til mennesker. Derudover er der en risiko for ophobning af mutationer, der over tid kan have en uheldig konsekvens for mennesker. Man er nødt til at stoppe den udvikling. 

Astrid Iversen, professor i immunologi ved Oxford University

Cirka halvdelen af de nordjyder, der blev smittet med corona i oktober, var smittet med en minkvariant. Der er dog ikke tale om den såkaldte cluster 5-mutation, som ifølge Statens Serum Institut kan forringe effekten af en kommende vaccine. Men minkvariationer i sig selv bekymrer eksperterne.

- Det er disse mange, mange ændringer, som vil vedligeholde epidemien. For det kan godt være, at man gradvist kan oparbejde modstandskraft mod den ene, men når der så kommer en ny, så er vi lige vidt, siger professor Hans Jørn Kolmos.

Den danske regering har været i tæt dialog med verdenssundhedsorganisationen WHO om situationen. Deres ekspert i fødevaresikkerhed, Peter Embarek, vurderer også, at man har været nødt til at aflive mink - og de smittede mink hurtigst muligt.

- Jeg tror ikke, der er nogle, der synes, at det er en god idé. Det er selvfølgelig skrækkeligt for mange lokalsamfund og af mange andre grunde. Men det er desværre en nødvendig beslutning at tage, siger Peter Embarek, der i foråret var med et hold forskere i Wuhan.

Regeringen har nu fremlagt det ventede nye lovforslag, der skal gøre det lovligt at kræve alle mink i Danmark aflivet. Her fremgår det, at det skal være forbudt at holde mink frem til 31. december 2021, og at staten yder erstatning.

Her kan du høre eksperterne forklare, hvorfor aflivning af alle danske mink, er en nødvendig beslutning:

 

Coronavirus på minkfarme

Sidste mink aflivet

Minkavler risikerer at få fængselsstraf

martin korsbæk minkavnler

Minkforbud udløber - Martin står på spring for at komme i gang

PH 120622 IN Minkfarme bliver endelig vurderet Still

play Minkavlere må igen vente på erstatning: - Man bliver snart skør i hovedet

Sten

play Professor efter minkrapport: - Det bliver nærmest et blodbad

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland