Man frygtede et nyt Wuhan i Nordjylland - alligevel nølede staten med minkprøver

Samtidig med at staten udbetalte tempobonus til minkavlerne for at slå deres dyr ihjel så hurtigt som muligt, gik der unødvendig lang tid med at få lavet laboratorieprøver.

De kunne have aflivet frygten for et nyt Wuhan-scenarie i Nordjylland.

Det viser en aktindsigt, TV2 Nord har fået i minksagen.

2. november sidste år blev tæppet trukket væk under Frank Andersens minkfarm ved Hjørring. Hans dyr testede positiv for coronasmitte for anden gang. 

Det betød øjeblikkelig aflivning, hvis han ville have del i den tempobonus på 30 kroner per mink, som staten udlovede til nordjyske farmere, hvis de kunne slå deres besætninger ned med få dages varsel:

- Man hanker op i sig selv og får udført jobbet, men det var bestemt ikke sjovt. Jeg tror måske, man på en eller anden måde er i chok og bare får det gjort. Men jeg kan da sige, at jeg aldrig har haft så travlt i hele mit liv og kunne nærmest ikke gå, da jeg var færdig med at aflive mine mink, siger Frank Andersen.

Minkavler Frank Andersen frygtede, at hans mink var smittet med Cluster 5 eller en anden muteret virus, og var bange for, at det kunne ende som i Italien, hvor militæret måtte sættes ind for at hente kister med døde mennesker.
Minkavler Frank Andersen frygtede, at hans mink var smittet med Cluster 5 eller en anden muteret virus, og var bange for, at det kunne ende som i Italien, hvor militæret måtte sættes ind for at hente kister med døde mennesker.
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Først blodprøver efter fire dage

Franks Farm, som myndighederne kalder Farm 4, vakte bekymring, fordi dyrene ikke burde kunne smittes igen. De var nemlig godt en måned tidligere testet fri. 

En ny smitte kunne betyde, at minkene var ramt af en muteret coronavirus, som deres antistoffer ikke reagerede på. Alligevel gik der fire dage, før Statens Serum Institut tog blodprøver på farmen. 

- Jeg forstår faktisk ikke, at vi skulle aflive vores dyr i sådan en fart, når myndighederne ikke havde mere travlt med at få undersøgt, hvad de virkelig fejlede. Men man tror jo på, at der er styr på det, og at det var nødvendigt at slå dyrene ihjel, siger Frank Andersen og fortsætter:

- Jeg var da selv bange for, at mine mink var smittet med Cluster 5 eller en anden muteret virus, og frygtede, at vi kunne ende som Italien, hvor militæret måtte sættes ind for at hente kister med døde mennesker.

Travlt på laboratorium

Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet er et af verdens førende laboratorier til at lave såkaldt DNA-sekventering af virus. Laboratoriet blev statens vigtigste våben i kampen mod coronavirus.

Da regeringen besluttede at aflive alle mink i landet og lukke syv nordjyske kommuner ned, fik Mads Albertsen og hans kollegaer travlt.

Professor Aalborg
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

- Der var hektisk aktivitet, for vi var det sted i landet, hvor vi faktisk kunne analysere de her prøver for, hvilke varianter, der var, siger Mads Albertsen, som er professor, MSO, DNA-sekventering.

- Så vi kaldte 15 mand ekstra ind, ryddede flere laboratorier og begyndte at købe flere maskiner, så vi kunne skalere op. Det var vigtigt at få lavet nok data til, at man kunne tage nogle beslutninger baseret på dem. 

Lang tid før prøver blev afsendt

Selv om der var bekymring for, om minkene fra Farm 4 var smittet med en ny og farlig variant af covid-19-virus, gik der lang tid, før prøverne blev sendt til laboratoriet i Aalborg. Det undrer organisationen Danske Mink sig over.

Louise Simonsen, Danske Mink undrer sig over, at der gik så lang tid, inden prøverne blev sendt til laboratoriet i Aalborg, når der var bekymring for, om minkene fra Farm 4 var smittet med en ny og farlig variant af covid-19-virus.
Louise Simonsen, Danske Mink undrer sig over, at der gik så lang tid, inden prøverne blev sendt til laboratoriet i Aalborg, når der var bekymring for, om minkene fra Farm 4 var smittet med en ny og farlig variant af covid-19-virus.
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

- Hvis noget var så vigtigt, at man kunne være bekendt at sammenligne det med en verdenstrussel, så forstår jeg ikke, at man kunne vente med at få sendt prøverne afsted. Det skulle man helst havde gjort i går, siger Louise Simonsen, talsperson og medstifter af Danske Mink.

quote Når man taler om et potentielt Wuhan-scenarie, så kan det ikke nytte noget, at der ikke sker noget i over en uge

Folketingsmedlem Per Larsen (K)

- Dybt kritisabel langsommelighed

Seruminstituttet får svar på deres egne blodprøver 9. november. Dagen efter fortæller TV2 Nord første gang om den ny smitte på Farm 4. Først på det tidspunkt sender Seruminstituttet prøverne til Aalborg Universitet. 

Altså otte dage efter at dyrene er konstateret smittet og syv dage efter regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark.

Per Larsen (K)
Per Larsen (K)
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Det nordjyske folketingsmedlem Per Larsen (K) er målløs.

- Prøverne fra Farm 4 skulle jo være sendt direkte med en taxi ud til Aalborg Universitet, så man kunne få dem undersøgt så hurtigt som muligt. Når man taler om et potentielt Wuhan-scenarie, så kan det ikke nytte noget, at der ikke sker noget i over en uge. Den langsommelighed er dybt kritisabel, siger Per Larsen.

quote - Frygten for Cluster 5 var helt unødvendig og baseret på et forsøg, der overhovedet ikke kan bruges videnskabeligt.

Poul Nissen, professor, Institut for Molekylærbiologi og Genetik - Neurobiologi, Aarhus Universitet

- Unødig frygt for Cluster 5

Poul Nissen, der er professor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik - Neurobiologi på Aarhus Universitet er ikke imponeret over Statens Serum Institut i minksagen.

- Frygten for Cluster 5 var helt unødvendig og baseret på et forsøg, der overhovedet ikke kan bruges videnskabeligt. Der var ikke noget at være panisk over, hvis man bare havde gjort det faglige arbejde og fulgt op med hurtig sekventering og analyse. Så mener jeg, at man havde haft et helt andet beslutningsgrundlag, hvor det havde været forsvarligt at bevare en avlsstamme af mink, siger Poul Nissen.

Da Nordjylland blev genåbnet, var alle mink i de syv nordjyske kommuner aflivet.
Da Nordjylland blev genåbnet, var alle mink i de syv nordjyske kommuner aflivet.
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Kan lave analyse på ét døgn

Det viser sig, at regeringen kunne have haft prøvesvarene fra Farm 4 samme dag, som den besluttede at aflive alle mink i landet:

- I praksis tager det en til to dage, fra vi har prøven i hånden, til vi har et resultat på, hvilken variant af virus, der var tale om – altså det nøjagtige arvemateriale af virus, så vi kan se hvilke mutationer, det har haft. Men i princippet kan vi lave vores analyse på et døgn, hvis der er tale om en hastesag, siger Mads Albertsen.

Laboratoriet på Aalborg Universitet leverede på rekordtid det videnskabelige materiale, som ramte en pæl gennem Seruminstituttets risikovurdering. Det fik i det mindste borgerne i syv nordjyske kommuner glæde af.
Laboratoriet på Aalborg Universitet leverede på rekordtid det videnskabelige materiale, som ramte en pæl gennem Seruminstituttets risikovurdering. Det fik i det mindste borgerne i syv nordjyske kommuner glæde af.
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Var ikke smittet med farlig mutation

Svarene fra Aalborg Universitet viste, at minkene på Farm 4 ikke var smittet med en farlig mutation. Det var sandsynligvis den samme virus, der havde overlevet på farmen siden august.

Massetest af de karantæneramte nordjyder viste desuden, at den frygtede Cluster 5-variant var uddød af sig selv og havde været det i et par måneder:

- Jamen det er da frygteligt, at man lægger et helt erhverv ned og lader folk gå i troen på, at der er noget, der hedder Cluster 5, og så har den ikke været set siden september. Nu frygter jeg da, at det ikke var den rigtige beslutning at slå alle minkene ihjel, siger minkavler Frank Andersen.

quote Der er stadig masser af spekulationer her snart et år efter, så den oplevelse sidder i kroppen endnu

Frank Andersen, minkavler, Vidstrup

Ramte pæl gennem risikovurdering

Laboratoriet på Aalborg Universitet leverede på rekordtid det videnskabelige materiale, som ramte en pæl gennem Seruminstituttets risikovurdering. Det fik i det mindste borgerne i syv nordjyske kommuner glæde af:

- Vores data hjalp til med, at vi fik åbnet Nordjylland før tid, så det var vi da stolte over at kunne bidrage med på det tidspunkt, siger Mads Albertsen.

Men da Nordjylland blev genåbnet, var alle mink i de syv nordjyske kommuner aflivet.

Minkavler

Tør ikke starte op igen

Frank Andersen har mistet modet og lysten til at avle mink igen.

- Jeg tror ikke, jeg tør starte op igen. Kommer der et permanent forbud eventuelt fra EU? Jeg lægger ikke skjul på, at det har været hårdt at miste sit erhverv gennem 15 år og nu stå i en situation, hvor jeg skal genopfinde mig selv, siger Frank Andersen.

- Der er stadig masser af spekulationer her snart et år efter, så den her oplevelse sidder i kroppen endnu, lyder det fra den tidligere minkavler.Coronavirus på minkfarme

Sidste mink aflivet

Minkavler risikerer at få fængselsstraf

martin korsbæk minkavnler

Minkforbud udløber - Martin står på spring for at komme i gang

PH 120622 IN Minkfarme bliver endelig vurderet Still

play Minkavlere må igen vente på erstatning: - Man bliver snart skør i hovedet

Sten

play Professor efter minkrapport: - Det bliver nærmest et blodbad

indlæs flere

Forsiden lige nu

ledighed

Historisk lav ledighed: Men to nordjyske kommuner i kedelig top

Bankocenter Danmark

Kunne du tænke dig en bankohal? Nu har du chancen

ava 2

play - Der er stor forskel på at synge "I love you" og "jeg elsker dig"

280224 one og Freddy Larsen jewi 14616

play Lone og Freddys hus skal væltes for at gøre plads til motorvej - men de ved ikke hvornår

Helen Brink

Pludselig en dag kunne Helen ikke sige sit eget navn – først 27 år senere fik hun hjælp af botox

ledighed

Historisk lav ledighed: Men to nordjyske kommuner i kedelig top

Bankocenter Danmark

Kunne du tænke dig en bankohal? Nu har du chancen

ava 2

play - Der er stor forskel på at synge "I love you" og "jeg elsker dig"

280224 one og Freddy Larsen jewi 14616

play Lone og Freddys hus skal væltes for at gøre plads til motorvej - men de ved ikke hvornår

Helen Brink

Pludselig en dag kunne Helen ikke sige sit eget navn – først 27 år senere fik hun hjælp af botox

Billede1

Vær opmærksom i trafikken: Her skal du fra i dag sænke hastigheden

Linnea og Marcs datter blev født på en dato, der ikke eksisterer hvert år

rideklub 1

Omstridt rideklub har taget stor beslutning

20230930-182700-L-5360x3576ma

Aalborg Håndbold klar til Champions League-kvartfinale

290224 Thorup Maskinhandel kasc 14670

Emil fik stjålet udstyr for 400.000 kroner: Nu er det utrolige sket

290224 290224 Aalborg Forsyning: pumpehuse og Pernille yuri 14638

play Det handler om dit, mit og vores drikkevand: Aalborg Forsyning tordner mod lovforslag

gallery Se billederne: Her er Danmarks dyreste autocamper

290224 Skudår fødselsdag nara 14662

Jytte har levet i 80 år, men fylder kun en fjerdedel: Blev drillet af søskende, fordi hun ikke havde “rigtig fødselsdag”

Billede1

Vær opmærksom i trafikken: Her skal du fra i dag sænke hastigheden

Linnea og Marcs datter blev født på en dato, der ikke eksisterer hvert år

rideklub 1

Omstridt rideklub har taget stor beslutning

20230930-182700-L-5360x3576ma

Aalborg Håndbold klar til Champions League-kvartfinale

290224 Thorup Maskinhandel kasc 14670

play Emil fik stjålet udstyr for 400.000 kroner: Nu er det utrolige sket

290224 290224 Aalborg Forsyning: pumpehuse og Pernille yuri 14638

Det handler om dit, mit og vores drikkevand: Aalborg Forsyning tordner mod lovforslag

gallery Se billederne: Her er Danmarks dyreste autocamper

290224 Skudår fødselsdag nara 14662

Jytte har levet i 80 år, men fylder kun en fjerdedel: Blev drillet af søskende, fordi hun ikke havde “rigtig fødselsdag”

290224 290224 Nedbrændt vaskeri vasker igen thma 14668

play - Det var bare det, der ikke skulle ske. Det var ikke sådan, vores fremtid skulle se ud

NY 270224 IN 19 Demente overfalder hinanden V1.mxf Still

Plejehjemsansatte udsættes for kvælertag og spyt: Personalet får kurser i magtanvendelse

1510 vindmøller lindø

Omfattende vindmølle-projekt bliver langt mindre end ventet

20140515-211115-L-4121x2814ma

Aldrig set før: Nordjysk fodboldspiller tager barsel

280224 Morten Mejdahl maje 14615

Stolt Venstre-slægtsmedlem truer med udmeldelse

astman wormslev nyt

play PORTRÆT: Nu skal Ulla Astman være kontorchef og bedstemor

20240110-185556-5-9166x6111ma

Stjal vinflasker og kom dem i bukserne - så gik det galt

Politi politimotorcykel

Kæmpe efterforskning efter borgerhenvendelse: Knaldet for 3,8 mio. kr. GPS-udstyr

290224 290224 Nedbrændt vaskeri vasker igen thma 14668

- Det var bare det, der ikke skulle ske. Det var ikke sådan, vores fremtid skulle se ud

NY 270224 IN 19 Demente overfalder hinanden V1.mxf Still

Plejehjemsansatte udsættes for kvælertag og spyt: Personalet får kurser i magtanvendelse

1510 vindmøller lindø

Omfattende vindmølle-projekt bliver langt mindre end ventet

20140515-211115-L-4121x2814ma

Aldrig set før: Nordjysk fodboldspiller tager barsel

280224 Morten Mejdahl maje 14615

Stolt Venstre-slægtsmedlem truer med udmeldelse

astman wormslev nyt

PORTRÆT: Nu skal Ulla Astman være kontorchef og bedstemor

20240110-185556-5-9166x6111ma

Stjal vinflasker og kom dem i bukserne - så gik det galt

Politi politimotorcykel

Kæmpe efterforskning efter borgerhenvendelse: Knaldet for 3,8 mio. kr. GPS-udstyr

Til forsiden

Til forsiden