Minkavler: - Det gav et sug i maven, da Rigspolitiet ringede
Jesper Balle Christensen er en af de minkavlere, der fik et opkald fra Rigspolitiet om aflivning af hans minkbestand - på trods af manglende lovhjemmel.
Jesper Balle Christensen viser rundt i de haller, der engang indeholdt hans minkbestand på 11.000 dyr. Nu er de mange bure tomme, og det hele skal eksproprieres.
Han tænker tilbage på dagene, hvor to mand gik og aflivede bestanden. Og på opkaldet fra Rigspolitiet, som han vidste ville komme, men som ikke desto mindre gav et sug i maven.
- Jeg stod ude i pelseriet, hvor der var så meget larm, at jeg måtte gå ind i et tilstødende rum. Her kunne jeg få ørenlyd og prøve at finde ud af, hvad det drejede sig om, gengiver han.
Det undrer mig, at en så stor beslutning tilsyneladende ikke har været højere oppe i systemet.
Jesper Balle Christensen, minkavler, Øster Assels
Og beskeden var ikke overraskende for Jesper Balle Christensen, der havde påbegyndt aflivningen af sin minkbestand til destruktion.
- I telefonsamtalen med Rigspolitiet gør de det jo klart, at alle mink skal aflives. Var vi i gang? De ville have en slutdato, fortæller han.
På det tidspunkt lå der allerede døde mink oven på burene i de store haller i Øster Assels.
Troede politiet havde styr på lovhjemmel
Nu er det imidlertid i en undersøgelse kommet frem, at politiets øverste ledelse ikke har været involveret i udarbejdelsen af de actioncards, som Rigspolitiets medarbejdere brugte som rettesnor for de opkald, som blandt andre Jesper Balle Christensen fik.
Det skriver TV 2 i denne artikel.
Ifølge undersøgelsen, var det forkert, da politiet gennem telefonopkald med udgangspunkt i de såkaldte actioncards forsøgte at presse minkavlere med raske besætninger til at lade myndighederne få adgang til deres farme.
TV 2 skriver desuden, at Rigspolitiet i november 2020 var blevet oplyst om, at lovhjemmelen var uafklaret.
Det kommer bag på Jesper Christensen, som regnede med, at Rigspolitiet om noget havde styr på lovhjemmel.
- Det var som om, alt i denne her sag var gået galt. Det var skræmmende, at der kunne være så lidt styr på det. Man forventer, at når Rigspolitiet kontakter en, så er der styr på lovgivningen, siger han.
Rigspolitichef Thorkild Fogde beklagede dengang det, han kaldte en fejl, oplyser TV 2.
Bør undersøges nærmere
Advokat Claus Guldager, som har udarbejdet undersøgelsen, konkluderer derfor, at der er grundlag for yderligere undersøgelser, da det er hans vurdering, at det bør undersøges nærmere, hvilket omfang myndigheder eller embedsværket kan drages til ansvar for forløbet.
På den tidligere minkfarm i Øster Assels undrer det Jesper Balle Christensen, der i dag arbejder ”freelance” som håndværker, at der ikke er placeret et ansvar.
- Det undrer mig, at en så stor beslutning tilsyneladende ikke har været højere oppe i systemet, og at der ikke er placeret et ansvar, slutter han.