Fra eksporteventyr til minkmareridt:

Da Nordjylland smed pelsen


Danmark er en af de største producenter af minkskind i verden, og Nordjylland har i mange år været et minkmekka. Men på fem måneder blev det hele aflivet. I bogstaveligste forstand. Dette er historien om, hvordan det nordjyske minkeventyr sluttede.

Mens coronaepidemien lå i sommerdvale, begyndte virussen at røre på sig midt i juni. Denne gang i Vendsyssel. På et plejehjem i Hjørring Kommune var beboere og personale blevet smittet med corona. 

Det var langtfra første gang, at et plejehjem oplevede smitteudbrud og dødsfald. Alligevel adskilte dette sig, fordi flere var smittet med en variant af virussen, der netop var blevet opdaget.

For få dage tidligere var der for første gang konstateret corona på en minkfarm lige i nærheden.

Se minidokumentaren 'Da Nordjylland blev pelset'

En betydelig, ubetydelig risiko


​Da coronaepidemien brød ud i Europa i marts, døde der i de følgende måneder tusindvis af mennesker. Billeder af overfyldte, kaotiske hospitalsscener og karavaner af militærkøretøjer med lig ramte verdens nyhedsflader og danskernes bevidsthed. 

Der blev talt om flagermus, døde dyr på kinesiske madmarkeder, og hvordan virussen kunne standses. Og mens man i Danmark diskuterede hjælpepakker, kompensationsordninger og respiratorkapacitet, dukkede der i maj en nyhed op i medierne, som ikke fangede manges interesse. I Holland var to mennesker blevet smittet med corona fra mink. 

Myndighederne og den danske minkbranche holdt dog skarpt øje, men vurderingen var, at der på daværende tidspunkt var en "ubetydelig risiko" for, at smitten kunne gå fra gård til samfund. 

quote »Risikoen for at overføre smitte fra gården og ud i det omgivende samfund vurderes fortsat af myndighederne som ganske ubetydelig, og der er for eksempel ikke fundet virus i luft- og støvprøver udenfor staldene på de hollandske gårde«

Danske Minkavlere, Nyhedsbrev 20. maj 2020

Coronaen vågner op - i Nordjylland
Men det skete alligevel. I midten af juni. Imens smittetallene holdt sommerferie, var coronavirussen begyndt at røre på sig igen. Denne gang i mink i Nordjylland.

- Vi fik meldingen om, at der var fundet smitte hos en farm oppe i nærheden af Sindal. Og på det tidspunkt, var det ikke nogen af os, der vidste hvor omfangsrigt det her i virkeligheden var, fortæller Malthe Birger Jensen, journalist ved TV2 Nord. 

Fra indslag på TV2 Nord 17. juni, 2020.

Selvom risici og omfang på dette tidspunkt var ukendt for både minkavlere og myndigheder, tog man det alvorligt, oplevede Malthe Birger Jensen.

quote Det var seriøst det her. Det var noget, man skulle passe på. Man håbede jo i første omgang på, at det bare drejede sig om dén her minkfarm.

Malthe Birger Jensen, journalist, TV2 Nord

Ud fra et forsigtighedsprincip blev de 11.000 mink slået ned dagen efter af Fødevarestyrelsen.

Frustrationer og mutationer


Minkbranchen har tidligere været plaget af sygdommen plasmacytose, og især besætninger i Nordjylland har været hårdt plaget. Omkring årtusindskiftet udbrød der plasmacytose på minkfarme på Gjøl, og dengang valgte man at aflive alle mink på halvøen. Der skulle gå to hele sæsoner, før der igen var minkavl på Gjøl. 

Derfor var man i forvejen opmærksom på hygiejne, fortæller Malthe Birger Jensen.

- Minkavlerne var selvfølgelig bekymrede, men de var også vant til at passe meget på. De håbede, at smitten kunne slås ned, men den bredte sig jo desværre.

 
 
Foto: Jeppe Hostrup / TV2 Nord

Coronavirussen i minkene viste sig at have mutationer, der ikke var set før. Samme type af virus fandt man i smittede beboere og personale på plejecentret Vendelbocentret i Sindal. Mink og mennesker havde smittet hinanden. Og der blev flaget på halv, da flere beboere døde.

Notat fra Statens Serum Institut:

  • De inficerede mink og de covid-19 inficerede personer på minkfarmen har smittet hinanden, og smitten involverer desuden flere covid-19 syge beboere på Vendelbocentret. 
  • Prøver viser, at denne udgave af covid-19 virus har nogle bestemte mutationer til fælles, som kun findes netop hos disse mink og de syge personer i Sindal. Den dukker ikke op i virus andre steder i Danmark eller Europa, så det drejer sig tilsyneladende ikke om en udenlandsk smitte.

Kilde: Statens Serum Institut

På det tidspunkt var cirka 600 mennesker i Danmark døde med coronavirus i kroppen.

 
 
Foto: Michael Kragelund, TV2

Spredning og strategiskift

Efter smitten ramte minkene i Sindal, gik det stærkt. I starten af juli blev der fundet coronasmitte i en tredje nordjysk minkfarm, hvor minkene blev slået ned med det samme.

 

quote Hele den her periode var været præget af frustration fra minkavlernes side.

Malthe Birger Jensen, journalist, TV2 Nord

En uge efter ændrede myndighederne imidlertid strategi: Smittede minkbesætninger skulle ikke længere aflives. Smittespredningen skulle holdes nede med forebyggende indsatser.

Men samtidig fortsatte smitten med at brede sig i de nordjyske minkbesætninger. Med øget hastighed. I slutningen af september var 33 nordjyske farme smittet med covid-19.

Smittespredningen mellem farmene udgjorde fortsat et mysterium. Var det vinden, foderet, mågerne eller menneskene, der spredte smitten?

Minkavler Jesper Sørensen fra Brovst.
Minkavler Jesper Sørensen fra Brovst.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Den 1. oktober skiftede regeringen igen strategi: Nu skulle alle smittede mink og mink indenfor en radius af 7,8 kilometer aflives.

- Hele den her periode var været præget af frustration fra minkavlernes side. De har ikke rigtig kunnet forstå, hvad det var myndighederne ville, hvad strategien egentlig overordnet har været, fordi den blev ændret så meget, siger Malthe Birger Jensen.

Især at raske mink skulle aflives, var mange minkavlere uforstående over for.

- Det var endnu en beslutning, som skabte stor frustration. Vi var ude hos en minkavler, som talte om 7,8-kilometergrænsen. Han kunne ikke forstå, at hans raske mink skulle aflives, siger Malthe Birger Jensen.

Modstand på Gjøl


Coronasmitten steg i befolkningen i efteråret i takt med at bladene faldt af træerne. Også blandt minkene spredte smitten sig fortsat og trængte ind på Gjøl. 

Gjøl er noget helt specielt i forhold til minkavl i Danmark. På Gjøl er der nemlig en høj koncentration af mink blandt mennesker, hvor næsten hver tiende af områdets 400 husstande er en minkfarm.

Og det var på Gjøl, at den nye strategi med minkaflivninger skulle starte onsdag den 7. oktober. Det viste sig dog, at der ikke var lavet en aftale om kompensation til minkavlerne. Men dagen efter rykkede myndighederne ind på minkfarmene i hvide beskyttelsesdragter med vogne til at læsse de døde mink. Det var dog ikke med avlernes gode vilje.

quote Det har været en periode, hvor linjerne virkelig er trukket hårdt op mellem myndighederne og minkavlerne.

Malthe Birger Jensen, journalist, TV2 Nord

Minkavler Poul Frederiksen vil ikke lade Fødevarestyrelsen få adgang til sin minkfarm. 

TV2 Nords journalist, Malthe Birger Jensen, overværede seancen på den første farm.

- Det var en meget speciel dag. At se en granvoksen mand, som ellers er et meget stille og roligt gemyt, være på sammenbruddets rand, siger Malthe Birger Jensen, og påpeger, at minkavler Poul Frederiksen - efter politiets ankomst - fredeligt lod Fødevarestyrelsen komme ind på sin minkfarm.

Poul Frederiksen nægtede Fødevarestyrelsen adgang, og politiet måtte træde til.
Poul Frederiksen nægtede Fødevarestyrelsen adgang, og politiet måtte træde til.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Og det var tydeligt, at sammenholdet var stort, da aflivningerne skulle i gang, fortæller Malthe Birger Jensen.

- Det var også dén dag, mange af naboerne og andre af minkavlerne fra Gjøl kom for at vise deres opbakning. Vi så også i den efterfølgende periode, at der var demonstrationer og diverse aktioner.  

Borgere fra Gjøl blokerede indkørslen til en minkfarm på Gjøl.
Borgere fra Gjøl blokerede indkørslen til en minkfarm på Gjøl.
Foto: René Schütze

 

-De bryder sammen. Fuldstændig


Den 21. oktober var der 121 smittede minkfarme i Nordjylland. Nu også spredt til Midtjylland. Og i takt med stigningen og spredningen steg interessen også fra de landsdækkende medier.

Mink i medierne

Minkbranchen er på få måneder kommet på alles læber og blevet et centralt anliggende for både myndigheder og i den offentlige debat. Fra at være nævnt to gange i de landsdækkende dagblade i oktober 2019, blev ordet "minkfarm" nævnt 295 gange i oktober 2020. Og man kan lægge 422 gange til, hvis man tæller perioden fra 1. november til 15. november med.

Én af dem, der har fulgt minkavlerne tæt, den seneste tid, er Jamilla Sophie Alvi fra Jyllands-Posten. Det var billeder fra Gjøl, der fik hende til at rykke til Nordjylland med det samme.

- Jeg så i oktober et billede, hvor man ser en lang række "aflivere" i hvide beskyttelsesdragter, der var på vej ned mod en gård. Da jeg så det billede, tænkte jeg, at det var som taget ud af George Orwell (engelsk forfatter bag den dystopiske roman “1984”, red.). Det så total science fiction-agtigt ud. 

Journalist Jamilla Sophie Alvi i samtale med en minkavler.
Journalist Jamilla Sophie Alvi i samtale med en minkavler.
Foto: Casper Dalhoff

For Jamilla Sophie Alvi var det nyt, at Danmark havde så mange minkfarme.

- Jeg blev nysgerrig på at vide, hvad minkavlerne er for nogle mennesker. Jeg tænkte, hvordan det her ville påvirke dem. For allerede i midten af oktober begyndte det at se sort ud, siger Jamilla Sophie Alvi.

- Og det slog mig, at alt det her skete, mens resten af Danmark diskuterede, hvorvidt man skulle bære mundbind, når man var ude at handle. Det virkede helt absurd, som to verdener der bare clashede fuldstændigt, fortæller Jamilla Sophie Alvi.

I slutningen af oktober besøgte hun flere af de familier, der bor på gårde, som ofte er gået i arv. Da hun satte sine ben på Gjøl, fik hun hurtigt en fornemmelse af, hvor meget minkavl betyder for byen.

Flaget var på halvt i Gjøl i sympati med de mange minkavlere, som måtte aflive deres besætninger.
Flaget var på halvt i Gjøl i sympati med de mange minkavlere, som måtte aflive deres besætninger.
Foto: Christian French / TV2 Nord

- Jeg oplevede frustrerede og vrede mennesker. Og når man mødte op og talte med minkavlerne - som måske sidst græd i 1989, da deres mor døde - så brød de sammen. Fuldstændigt.

Ligesom TV2 Nords journalist, Malthe Birger Jensen, har Jyllands-Postens udsendte oplevet, at det er de skiftende udmeldinger fra myndigheder og politikere, der har påvirket minkavlerne mest.

Journalist på Jyllands-Posten Jamilla Sophie Alvi sammenligner de følelser, minkavlerne gennemgår, med de klassiske sorgfaser.

- De klyngede sig til alle de her håb, som landede i perioden, og i virkeligheden var det også dét, der stressede dem, og som gjorde, at de blev mere og mere tyndslidte. 

Minkenes tid er forbi


Den 4. november fik minkavlerne klar besked. På et virtuelt pressemøde oplyste statsminister Mette Frederiksen (S), at samtlige mink i Danmark skulle aflives. Hurtigst muligt og med start i Nordjylland.

Beslutningen blev taget på baggrund af en risikovurdering fra Statens Serum Institut. Der var blandt andet fundet en minkmutation, cluster-5, i mennesker. 

Man var bekymret for mutationer, lød meldingen. Minkmutationer kunne svække effekten af en kommende vaccine, og myndighederne kaldte minkavl under en igangværende covid-19 epidemi for en ‘betydelig trussel mod folkesundheden’. 

quote Konklusion: En fortsat minkavl under en igangværende covid-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 med vacciner.

Risikovurdering, 3. november, Statens Serum Institut

Hvad der hidtil havde været et problem for de nordjyske minkavlere, berørte nu hele Nordjylland. Syv nordjyske kommuner med høj minksmitte blev lukket ned for at kontrollere, inddæmme og opspore minkmutationerne.

Nordjylland blev bebudet fire ugers nedlukning med lukkede kommunegrænser og massetestning af en kvart million borgere.

Borgere i kø til at blive testet for coronavirus.
Borgere i kø til at blive testet for coronavirus.
Foto: Caspar Birk

Alt dette skete sideløbende med at minkavlere og fødevaremyndigheder aflivede massevis af mink, militæret blev sat ind for kontrol, og der blev forberedt massegrave til de mange mink.

For flere minkavlere, der hidtil havde håbet på at kunne fortsætte, blev pressemødet det endelige punktum. Jamilla Sophie Alvi talte med en minkavler i Jammerbugt Kommune, der accepterede begrundelsen om, at minkmutationer kunne forringe effekten af en kommende vaccine. En anden familie drak gravøl efter pressemødet.

Kort efter iværksatte Region Nordjylland omfattende krisehjælp til minkavlerne og deres familier.

Minkavlerne reagerer forskellige på at miste deres mink. 

quote Minkavlerne, jeg har talt med, er vant til at være kontante og handlekraftige. Og lige nu er de handlingslammede.

Jamilla Sophie Alvi, journalist, Jyllands-Posten

Slagsmål om fremtiden


Beslutningen om at aflive alle mink satte gang i en lavine af reaktioner og diskussioner om håndteringen af aflivningerne, samråd og andre politiske efterspil, der fortsat pågår.

quote De er i en situation, hvor de har mistet troen på myndighederne. Ja, de har mistet troen på myndighederne. Det er faktisk det, jeg har taget med mig.

Jamilla Sophie Alvi, journalist, Jyllands-Posten

For regeringen havde ikke lovhjemmel til at beslutte masseaflivningen. Mens en redegørelse af forløbet lader vente på sig, har regeringen med sine støttepartier sikret, at lovgrundlaget nu er faldet på plads. Med den nye aftale bliver det forbudt at holde mink frem til den 31. december 2021. Der forhandles fortsat om en kompensation til minkavlerne.

Nogle mener, at det var en branche, som i forvejen var under afvikling. Andre mener, at opsvinget kunne være på vej.

For det har hidtil altid gået op og ned i minkbranchen, og inden coronaen ramte, befandt skindpriserne sig på et lavt niveau. Minkpels er en luksusvare, og Kina er de største importører af danske pelse. 

Rekordåret var 2013, hvor minkbedrifterne i gennemsnit havde et overskud på 3,3 millioner kroner. Siden er priserne på skind faldet, og sidste år var det værste år for minkbranchen i 10 år. I gennemsnit havde en minkbedrift i 2019 et underskud på 700.000 kroner.

 
 
Foto: Hjørring Kommune

I Hjørring Kommune, hvor minksmitten havde sit udspring, blev flaget på rådhuset hejst den 11. november. Borgmester Arne Boelt (S) havde beordret flaget op, fordi kommunen for første gang i lang tid ikke havde nogle nye coronasmittede borgere.

Fakta om minkavl:

Mink kom til Danmark omkring 1930'erne fra Nordamerika.

Mink i naturen er betegnet som en invasiv art. 

24 nationer har fortsat minkavl. 

Holland, der også har haft smitte på minkfarme og blandt mennesker, har fremskyndt lukningen af minkerhvervet. 

 

Her har man forbudt pelsavl eller iværksat udfasning af minkavl:

Storbritannien, Østrig, Norge, Holland, Belgien, Luxembourg, Tyskland, Frankrig, Spanien, Slovakiet, Tjekkiet, Polen, Serbien, Kroatien, Makedonien, Schweiz, Slovenien og Bosnien-Hercegovina.

Før masseaflivningerne var der tre millioner mink i Nordjylland. Den 12. november var alle smittede mink i Nordjylland aflivet fordelt på 173 ejendomme.

D. 18. november trådte Fødevareminister Mogens Jensen tilbage som minister på baggrund af håndteringen af minksagen.

Denne webdok er udarbejdet af Michael Guldbrandt Brønnum og Emma Fjordbak.

Se minidokumentaren 'Da Nordjylland blev pelset'