LIGE NU:

Nul kroner: Johanne venter stadig på tempobonus

I november blev minkavlerne lovet en tempobonus, hvis de aflivede deres mink hurtigt. Men udbetalingen af pengene foregår i et helt andet tempo.

Dagene før 19. november sidste år var hårde for 69-årige Johanne Voetmann.

-  Vi har to minkfarme. Vi troede ikke, at vi kunne nå det, men vi arbejdede hele natten for at blive færdig, siger Johanne Voetmann, der har været i minkavler i 42 år sammen med sin mand Torben Mikkelsen.

quote Det sejler for dem, det sejler virkelig

Johanne Voetmann, tidligere minkavler

Parret fra Glerup ved Hadsund er stolte af deres minkavl. I deres pelseri hænger flere rosetter fra diverse konkurrencer og i køkkenet står tre Gazelle-priser, fordi deres virksomhed tre år i træk havde størst økonomisk vækst blandt landets minkvirksomheder.

- Hvis ikke vores mink var blevet aflivet, havde vi jo været ved at udpege de flotteste skind til konkurrence og auktion, fortæller Torben Mikkelsen.

Men de vil ikke give nogle priser til Fødevarestyrelsen. For selvom de i starten af december indleverede deres opgørelse over, hvor mange mink de havde aflivet og dermed gjort sig fortjent til tempobonussen på 30 kroner per mink, så har de stadig ikke fået en krone udbetalt.

- Jeg tænker, at det hele er håbløst. Det sejler for dem. Det sejler virkelig, siger Johanne Voetmann.

Fødevarestyrelsen: - Vi følger tidsplanen

En opgørelse fra Fødevarestyrelsen viser, at indtil nu er der udbetalt godt 100 millioner kroner i tempobonus til 215 minkavlere og dermed er der over 800 tidligere minkavlere som Johanne Voetmann, der stadig ikke har fået en krone.

Fødevarestyrelsens direktør, Nikolaj Veje, fortæller, at det er en uvant opgave for styrelsen at udbetale tilskud, men ifølge ham følger man tidsplanen.

- Vi starter med at udbetale tempobonus i uge 8 – det vil sige i slutningen af februar – og bonussen bliver udbetalt over cirka tre måneder.

Nikolaj Veje er direktør i Fødevarestyrelsen og er dermed i sidste ende ansvarligt for udbetalingen af tempobonus til de danske minkavlere.
Nikolaj Veje er direktør i Fødevarestyrelsen og er dermed i sidste ende ansvarligt for udbetalingen af tempobonus til de danske minkavlere.
Foto: Fødevarestyrelsen

Fødevareminister skifter kurs

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) sagde i december til TV2 Fyn, at tempobonussen var på vej, men at der ville gå nogle uger endnu. Men i januar sagde ministeren noget andet. Her sagde Rasmus Prehn til DR, at han så for sig, at pengene kom i februar. En skiftende plan, der ikke får meget respekt med fra Johanne Voetmann.

- Så tænkte jeg, at det var heller ikke for tidligt, siger hun og fortsætter: 

- Fordi så var det allerede tre måneder siden, at dyrene blev aflivet.

TV2 Nord ville gerne have interviewet Rasmus Prehn, men fødevareministeriets presseafdeling afviste et interview og henviste til Fødevarestyrelsen.

Nikolaj Veje afviser at kende til ministerens udtalelser, men han har fuld forståelse for, at minkavlerne er utålmodige – ikke mindst når de som Johanne Voetmann har afleveret og fået godkendt alle oplysninger.

- Så hendes oplevelse kan godt være, at ”du har sådan set gjort dit arbejde”, men der udestår måske stadig sagsbehandling i Fødevarestyrelsen, siger direktøren.