LIGE NU:

6000 nordjyder bliver testet hver eneste dag

Region Nordjylland arbejder konstant på at øge mulighederne for at teste for corona, og lige nu bliver 6000 testet hver dag. Det svarer til 1 ud 100 nordjyder.

Nordjyderne har efterhånden vænnet sig til at blive testet for corona flere steder i regionen. Fra Region Nordjylland i starten af marts udførte under 200 test om dagen, så er der sket en enorm omstilling blandt personale og testkapaciteten, så der i dag bliver podet cirka 6000 om dagen. Det svarer til, at 1 ud af 100 nordjyder bliver testet hver eneste dag.

- Vi ved, at det virker, og at vi fanger mange tilfælde af smitte. Det viser samtidig, hvor omstillingsparat og hurtigt vores sundhedsvæsen og ikke mindst vores personale har handlet. Det er klart med til at holde pandemien i skak og er derfor også med til at sikre vores frihed, siger regionrådsformand Ulla Astman (S).

For at sikre testkapaciteten er der ansat et stort antal podere, primært medicinstuderende, og derudover er der oprettet et omfattende fysisk testsetup samt etablereret ni mobile testenheder.

Hurtigere svar til nordjyderne

Der arbejdes stadig på at sikre yderligere testkapacitet. Regionen kommer nemlig til at teste endnu flere end de 6000 dagligt. Der er ved at blive opjusteret på maskinel og personale, der skal stå for den yderligere testning, ligesom der arbejdes på at vintersikre de fysiske rammer omkring testteltene rundt omkring i regionen.

Derudover er der ved at blive bygget et nyt analyselaboratorium i Aarhus, som kommer til at betyde endnu kortere svartid for nordjyderne, da en del af testene for personer uden symptomer i dag fragtes til et laboratorie på Sjælland.

32 smittede i gennemsnit om dagen

- Vi kan se, at cirka en tredjedel af alle testede henvender sig med symptomer. Men vi kan også se, at vi finder smittede både blandt folk med og uden symptomer, så det er vigtigt med et fortsat fokus på en massiv testindsats. Vi har i den seneste måned gennemsnitligt fundet 32 smittede nordjyder hver dag. Det er godt, at vi finder de smittede, så vores strategi med test, opsporing og isolering kan blive fuldført, siger Ulla Astman.

Hun glæder sig samtidig over, at der lige nu er en lille nedgang i antallet af fundne positive i Nordjylland, og mener at det skyldes den store testindsats samtidig med at nordjyderne i høj grad udviser stor ansvarlighed over for myndighedernes retningslinjer.