Borgmester havde håbet på bedre tilslutning - men Læsøs flokimmunitet er alligevel sikret
Foto: Region Nordjylland
Som den første kommune i landet bliver borgerne på Læsø færdigvaccineret torsdag. Øen er derfor godt rustet til sommerferien, siger professor.
Når det sidste stik torsdag eftermiddag bliver givet til en Læsø-borger, opnår kommunen som den første i landet flokimmunitet. På øen har 85-86 procent af borgerne over 16 år nemlig taget imod vaccinen.
Borgmester Karsten Nielsen (V) ville dog ønske, at endnu flere havde sagt "ja tak".
- Selvfølgelig så jeg gerne, at endnu flere havde taget imod. Men jeg er også godt tilfreds nu, og vi må respektere, at nogle siger nej tak. Jeg håber dog, vi kommer lidt højere op, lyder det fra borgmesteren.
Professor: Læsø er godt rustet
Vaccinetilslutningen er rigtig fin, vurderer Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet.
- Man skal ikke regne med meget højere tal. De fleste der bor på øen, vil være blevet tilbudt en vaccine, og der kan være meget gode grunde til den del, der har takket nej.
På øen, som har landet højeste gennemsnitsalder, har der været en tilslutning på næsten 100 procent blandt de ældste.
- Lige på det punkt en fordel, at der ikke er flere børn. Læsø er godt rustet, i og med at så mange er vaccineret i modsætning til resten af landet.
Vaccinentilslutningen ligger også inden for rammen ifølge Sundhedsstyrelsen.
De vurderer tallet for flokimmunitet til at ligge på omkring 78 procent vaccinerede - inklusive børn - med et spænd fra 60 - 84 procent alt efter hvilke virusvarianter, der florerer.
Flokimmunitet
Flokimmunitet er en form for indirekte beskyttelse mod infektionssygdomme som opstår, når en så stor andel af en population er blevet immune mod smitte med en infektiøs sygdom, at smitten ikke kan bæres videre til den mindre del af befolkningen, som ikke er immune.
Den immune del af populationen kan have opnået immuniteten enten ved tidligere at have haft infektionen eller gennem vaccination.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Lav risiko for ny infektion
Om blot en-to uger får Læsø besøg af tusindvis af turister. Sidste år havde øen besøg af 110.000, og i år forventer man også høje besøgstal. Derfor glæder Karsten Nielsen (V) sig over, at man nu har beskyttet "basisbefolkningen".
- Det er vigtigt, også fordi vi har så mange ældre, siger han.
Selvom alle er vaccineret, kan der dog opstå sygdomsforløb, oplyser Statens Serum Institut - men risikoen er lav.
En ny opgørelse viser, at risikoen for at blive smittet med corona efter 2. vaccinestik ligger på 0,1 procent. Efter første stik ligger risikoen på cirka 4,7 procent.
- Men samlet er det forventeligt, at en vaccine ikke dækker 100 procent, og det kan betyde at der vil være en andel, der får et - ofte mildt - sygdomsforløb på trods af vaccination, siger Rebecca Legarth, der er infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut.
Hun og forskningskollegerne har kigget på alle, der er blevet vaccineret mod corona i Danmark indtil den 1. juni.
I perioden 27. december til 1. juni har der været i alt 123.179 coronatilfælde i Danmark. På Læsø har der været 20 tilfælde - og 0 dødsfald.
Desuden er Læsø Kommune med i et stort forskningsprojekt, hvor i alt 5000 borgere bliver fulgt før, under og efter vaccinationen - i to år. Bag det står Henrik Nielsen, overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Tjek vaccinestatus i din kommune her: