LIGE NU:

Borgmester: - Vi kan ikke garantere, at børn selv holder afstand

Offentlige institutioner må ikke åbne igen, før Sundhedsstyrelsens retningslinjer overholdes. Men der vil ske utilsigtede hændelser alligevel, mener borgmester i Hjørring Kommune

Sundhedsstyrelsen har udstukket en lang række retningslinjer, som kommunale skoler og daginstitutioner skal opfylde, før de kan åbne 15. april. 

Retningslinjerne er mange, og det bekymrer borgmester i Hjørring Arne Boelt (S). Han mener ikke, at de som kommune alene kan sikre, at alle retningslinjer bliver overholdt. 

- Der er ikke noget i vejen med retningslinjerne. Men børn er ikke ens, og der vil være børn, som kommer til at gøre en utilsigtet hændelse. Og sådan noget, skal man kunne acceptere. Vores medarbejdere, vil gøre det, så godt de kan, men der vil ske fejl hen ad vejen. Jeg er realist i forhold til, hvad de små børn i aldersgruppen kan kapere, siger han. 

Der stilles krav til voksne - ikke børn

Men der er ikke plads til meget slinger i valsen. Det slog Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil fast i dag på et pressemøde. 

- De får ikke lov til at genåbne, før det (retningslinjerne, red.) bliver overholdt, sagde hun på pressemødet. 

- Det er rigtig set, når Arne Boelt siger, det er en vanskelig opgave, at vi skal nå et sted hen, hvor man lever op til Sundhedsstyrelsenses retningslinjer. Men de ting skal være på plads, inden man åbner, derfor har jeg forståelse for, at man ikke alle steder kan åbne 15. april, men at det kommer til at tage længere tid før man har det hele på plads, sagde hun til TV2's reporter på stedet.  

Også Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen gav sit besyv med på pressemødet. Han fortæller, at der er taget højde for, at små børn ikke nødvendigvis er så gode til at overholde de nye retningslinjer. 

- Vi stiller ikke krav til børnene. Vi stiller krav, retningslinjer og anbefalinger til de voksne. Vi tager højde for, hvordan børn er og skal være. Så laver vi en lang række tiltag, som vi ved reducere smitten eksempelvis hygiejne, vask af legetøj og alle mulige andre forsigtighedsprincipper, sagde han. 

Tilbage i Sindal, fortæller Arne Boelt (S) at det er planen, at langt de fleste skoler og daginstitutioner genåbner 15. april. 

- Vi skal i gang igen stille og roligt. Der vil nok ske nogle utilsigtede hændelser hen af vejen, derfor er det vigtigt, at forældre har tilliden til, at vi og vores medarbejdere gør det bedste, vi kan, siger han. 

 

Her er retningslinjerne