LIGE NU:

Corona: Blodbank beder donorer om at blive hjemme

Selvom Blodbanken mangler de røde dråber, skal donorer blive hjemme, hvis de har været i lande ramt af coronavirus. Ved ikke om corona smitter via blodet.

Blodbanken på Aalborg Universitetshospital har iført sig både livrem og seler og bedt de donorer, der har været i lande ramt af coronavirus, om at blive hjemme de næste fire uger.

- Coronavirus er stadig så ny, at vi endnu ikke ved, om det smitter via blodet. Derfor prøver vi at minimere risici ved at bede de donorer, der har været i Italien, Kina, Japan, Iran, Sydkorea, Hong Kong eller Singapore indenfor de sidste fire uger om ikke at komme i Blodbanken, siger ledende overlæge Kim Varming fra Blodbanken på Aalborg Universitetshospital.

- Selvom vi ved, at de smittede i de fleste tilfælde kun oplever milde symptomer i stil med en almindelig influenza, ønsker vi ikke, at modtagerne af blodet, som er svækket af sygdom i forvejen, risikerer noget som helst, siger han.

På Blodbanken screener man i forvejen donorblod for HIV og hepatitis virus - men blodet bliver ikke scannet for almindelig influenza.

- Der er endnu ikke nogen test, der kan afsløre coronavirus i donorblod, og den vil først være klar om nogle måneder - hvis det overhovedet bliver aktuelt.

Derfor er man lige nu afventende på blodbanken.

- En test for coronavirus i blodet er altså ikke lige på trapperne, og vi ved heller ikke, om coronavirus vil kunne overføres via blodet i inkubationstiden (tiden fra man bliver smittet, til man bliver syg, red.). Vi ved heller ikke, om det bliver nødvendigt at opgradere på flere parametre, for de foreløbige indikationer viser, at smittede ikke oplever større komplikationer end ved en almindelige influenza, siger Kim Varming.

Besked fra Blodbanken til donorerne: