LIGE NU:

Det vælter ind med frivillige

På grund af corona-situationen leder Region Nordjylland efter sygeplejestuderende, pensionerede sygeplejersker og sundhedsfagligt uddannede, der kan træde til og hjælpe på sygehusene. Der er heldigvis rigtig mange, der gerne vil hjælpe.

Khatereh Hanifi er sygeplejestuderende på andet semester. Hun forsøger at holde trit med studiet hjemmefra, og nu har hun meldt sig til Region Nordjyllands jobbank, ligesom mange andre nordjyder.

- Først tænkte jeg, om de ville tage nogen ind, der er så tidligt på uddannelsen. Derfor skrev jeg en besked til dem. De skrev tilbage, at de tager alle ind, fortæller hun. 

Og mange har ligesom Khatereh meldt sig. På pressemøde hos Region Nordjylland onsdag kom det frem at 1.900 nordjyder har meldt sig til at stå til rådighed for sundhedsvæsnet, hvis regionen får brug for det.

- Det vi regner med at få brug for, er stab som kan gå ind og være afløser for det personale, der nu skal tage sig af de mest alvorligt syge mennesker. Men der har også været folk i jobbanken, som har meget relevante kompetencer, også i forhold til at direkte kunne tage sig af de syge patienter, siger regionsrådsformand Ulla Astman (A). 

Regionsrådsformand: - Der er hænder nok

Også Aalborg kommune har nu åbnet en jobbank. Her søger de social- og sundhedsfaglig arbejdskraft. Kommunen forventer, at der inden for to uger vil være behov for mere personale, hvis sygehusene begynder at sende andre patientgrupper tidligt hjem til plejehjem for at få plads til coronapatienter på sygehusene.

- Vi ved at coronavirussen vil toppe i slutningen af april, og der kommer et masstivt pres på kommuen for at kunne tage borgere hjem fra sygehusene. Og måske ser vi også, at vores medarbejdere bliver syge. Derfor har vi brug for at trække de her ressourcer ind, siger Jan Nielsen, Direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune.

Både kommuner og region søger altså sundhedsfagligt personale - alligevel forventer Regionsrådsformand, at der er hænder nok.

- Vi vil nok have brug for lidt forskelligt. Vi (regionen, red.) vil nok primært kigge efter læger og sygeplejesker - gerne med baggrunden inden for intensiv elleranæstesi. Jeg formoder, at kommunerne mest vil have brug for sygeplejersker og social og sundhedsassistenter, siger hun.  

Selvom det er begrænset, hvor meget sygefaglig erfaring Khatereh Hanifi har, så er hun klar til at træde til.

- Jeg sagde det til min mor. Hun sagde, at nu skulle jeg også huske at passe på mig selv, og at det er farligt. Men jeg kan jo bare gøre det bedste, jeg kan byde ind med, siger hun. 

Region Nordjylland har desuden besluttet, at tage hospitalet i Farsø taget i brug til coronapatienter, der ikke har brug for at komme på intensivafdelingen.