LIGE NU:

Elever på Nordjyllands største efterskole: - Det er spændende, selvom vi skal være her i lang tid

Der var næsten fuldt hus på Ranum Efterskole i den første weekend med nedlukning af syv nordjyske kommuner. Her kommer eleverne fra hele verden og Danmark.

I den nedlukkede Vesthimmerlands Kommune ligger Nordjyllands største efterskole. Her var langt størstedelen af de 465 elever blevet på skolen, hvor de skal de tilbringe de næste fire uger i hinandens selskab - uden at komme hjem på planlagte weekendbesøg.

quote Jeg tror, man kommer til at blive rystet sammen på en hel anden måde.

Signe Anthonisen, efterskoleelev

Elever glæder sig

Én af de elever, der skulle have været hjemme, er 10.-klasseseleven Iben Laier fra Viborg.

- Jeg tror, det bliver meget interessant. Det var ikke lige, det vi havde regnet med, for jeg skulle jo have set min familie og vennerne derhjemme. Men så bliver det bare endnu bedre at se dem igen, fortæller Iben Laier.

Det mest udfordrende kan blive, at man ikke har så meget alenetid, siger hun.

- Man har selvfølgelig ikke samme måde at koble af på, men det skal vi nok finde ud af.

De næste fire uger skal nok blive hyggelige, mener de to roomies, Signe (tv.) og Iben (tv.).
De næste fire uger skal nok blive hyggelige, mener de to roomies, Signe (tv.) og Iben (tv.).
Foto: Caspar Birk

Iben Laiers roomie, Signe Anthonisen fra Vejle, er også positivt indstillet på at tilbringe de næste fire uger på skolen.

- Jeg tænker, det er spændende, selvom det er lang tid, vi skal være her. Jeg tror, man kommer til at blive rystet sammen på en hel anden måde. Så jeg glæder mig egentlig bare til det.

- Men jeg kommer da helt sikkert til at savne min familie og mine venner, men det skal nok gå, fortæller Signe Anthonisen om sine tanker for den kommende tid.

Foreløbigt gælder de nye anbefalinger og restriktioner i de syv nordjyske kommuner en måned frem. Men i tilfælde af, at det skulle blive forlænget, kunne Iben Laier også godt forestille sig at holde jul på efterskolen.

- Hvis det er dét vi skal, så er det dét, vi gør. Det skal nok blive hyggeligt at fejre det på en anden måde, siger hun.

Forældredonation på 50.000

Normalt rejser Ranum Efterskole ud og oplever verden, men det har coronasituationen sat en stopper for. Og med de kraftige anbefalinger om ikke at krydse kommunegrænserne, må de holde sig i lokalområdet.

quote Vi giver dem mere fri. Vi laver nogle formiddage, hvor de står lidt senere op, og hvor vi giver dem tid til at gå en tur og hygge sammen på værelserne, så der kommer lidt mere luft i hverdagen.

Forstander, Olav Storm

Derfor har forstander Olav Storm tænkt sig at leje den lokale biograf og gøre brug af de aktivitetstilbud i området, der ellers mangler besøgende. Og så har efterskolen fået en tidlig julegave.

- Der har simpelthen været en forælder, der har ringet og spurgt, om ikke vi kunne bruge lidt penge til at forsøde tilværelsen den næste måned. Så der er en familie, der har doneret 50.000 kroner, og det topper vi op med det dobbelte på efterskolen, fortæller efterskoleforstanderen.

Derfor er elevrådet i gang med at finde ud af, hvad pengene skal gå til.

- Måske en stor fest eller et band. Og det er jo snart jul, lyder det fra Olav Storm.

Han tager ligesom eleverne situationen med ro.

 - Hvis vi skal fejre jul her allesammen, så gør vi det. Vi fejrer jo også højtider sammen. Men jeg tror nu, det er utænkeligt, at vi kommer til at holde på eleverne så længe.

Olav Storm er forstander på Ranum Efterskole, og han plan er, at eleverne skal have mere fri den kommende tid.
Olav Storm er forstander på Ranum Efterskole, og han plan er, at eleverne skal have mere fri den kommende tid.
Foto: Caspar Birk

Efterskoleforstanden fortæller, at de er vant til at fejre jul med eleverne, fordi de kommer fra hele verden.

- Der er jo nogle, der ikke har været hjemme endnu. Så jeg tror, de andre elever kigger lidt på dem, og tænker, de kommer jo ikke hjem i løbet af hele året, og så bliver det måske lidt nemmere for de andre elever at holde ud.

Forstander: - Vi giver dem mere frihed

Der plejer først at være sidst på skoleåret, der er fuldt hus i weekenderne på efterskolen. Men den uventede situation kan også føre noget positivt med sig, mener forstander Olav Storm.

- Vi laver et fantastisk efterskoleliv i de her fire uger, hvor de kan være i en boble og få en masse efterskoleliv, som de måske ikke helt havde regnet med.

En af de udfordringer, der kan opstå, er, at der nemmere kan opstå gnidninger eleverne imellem, men det forsøger efterskolen at undgå ved at give dem mere plads.

- Vi giver dem mere fri. Vi laver nogle formiddage, hvor de står lidt senere op, og hvor vi giver dem tid til at gå en tur og hygge sammen på værelserne, så der kommer lidt mere luft i hverdagen, fortæller Ranum Efterskoles forstander om den kommende tid.

Søndag aften mødte TV2 Nord eleverne på og forstanderen på Ranum Efterskole for at høre, hvad de siger til at blive på skolen i en hel måned:

På Ranum Efterskole skal elever blive på skolen i de næste fire uger på grund af, at Vesthimmerlands Kommune er nedlukket.