LIGE NU:

En smittet på to måneder – borgmester håber på stor genåbning af Læsø

De ældste elever, liberale erhverv og små forretningsdrivende skal åbnes på Læsø, mener borgmester.

Over de sidste to måneder har der kun været en enkelt smittet i Danmarks mindste kommune, Læsø.

I dag, mandag, mødes landets borgmestre med regeringen for at snakke om yderligere genåbning af landets skoler. På Læsø håber borgmesteren, at der også skal diskuteres yderligere genåbning af - hvis ikke hele landet - så dele af landet.

- Selv med en smittet og derudover næsten to måneder uden smitte håber vi på en regional eller lokal genåbning. De sidste skoleelever skal tilbage i skole. Her på Læsø har vi den fordel, at vi har en skole til 550 elever, men lige nu er der kun 160 elever, når skolen er fyldt op, så vi har masser plads i lokalerne, siger borgmester i Læsø Kommune, Karsten Nielsen (DF).

quote - Vores liberale erhverv og små forretningsdrivende skal også gerne åbnes op. Vores forretningsliv skal i gang.

Karsten Nielsen, Borgmester, Læsø Kommune, Dansk Folkeparti.

Læsø har i lang tid kæmpet med de andre ø-kommuner i landet om at være den kommune med færrest smittede med COVID-19. På Læsø bor der kun 1800 mennesker, hvilket gør kommunen til den mindste i landet, og med sin placering et godt stykke ude i Kattegat er øen isoleret fra store dele af resten af landet, derfor håber borgmesteren på mere end, at blot de ældste elever skal tilbage i skole.

- Vores liberale erhverv og små forretningsdrivende skal også gerne åbnes op. Vores forretningsliv skal i gang. Der er ikke mange restauranter på øen, der holder åbent lige nu, fordi det er uden for sæson, så der er ikke meget, der normalt ville have åbent på øen lige nu, siger Karsten Nielsen (DF).

Selvom Læsø lige nu har et incidenstal på 55,9, så er øen et af de steder, hvor en større genåbning godt kan komme på tale, mener Per Larsen, der er sundhedsordfører for Konservative. Det høje incidenstal skyldes nemlig kun en enkelt smittet på øen, derfor er det ikke faretruende.

- Jeg synes godt, at man kan åbne Læsø mere op, de er netop en ø, og fordi frisøren på Læsø åbner, så kommer alle vendelboer ikke til Læsø for at blive klippet eller handle i butikker, det er infrastrukturen ikke til, siger Per Larsen (K).

quote - Vi vil gerne være prøveklud for at åbne fuldstændig.

Karsten Nielsen, Borgmester, Læsø Kommune, Dansk Folkeparti.

Regionale eller lokale genåbninger på tale

Udover, at det har været på tale, at de ældste elever skal tilbage i skolerne igen, specielt afgangseleverne i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne, har det også været på tale, at der kan komme regionale genåbninger i landet.

Hvis det nu ikke bliver en regional genåbning i Nordjylland, skal der så være en lokal genåbning af Læsø?

- Ja, jeg synes nok at med vores beliggenhed, isolation og smittehistorik, så taler det for at det skal være her, at man åbner mere op, svarer Karsten Nielsen (DF).

Vil I være skuffede, hvis de ikke vil genåbne på Læsø?

- Ja, en lille smule skuffet. Der kan være en god forklaring, og det respekterer vi selvfølgelig også, svarer Karsten Nielsen (DF).

I Folketinget er flere partier også positive overfor regionale- og lokalegenåbninger. Hos Konservative holder de øje med de kommuner, der har et incidenstal under 20, som er bekymringsgrænsen. De kommuner, mener partiet sundhedsordfører Per Larsen (K), godt at man kan begynde at åbne.

- Der synes vi godt, at man kan åbne for afgangsklasser og også for 5.-8. klasse i folkeskolen. Man kan også godt kigge på at åbne nogle butikker og liberale erhverv, selvfølgelig med begrænsninger, så vi ikke løber en unødig risiko, siger Per Larsen (K).

De nuværende restriktioner gælder til og med den 28. februar, men Per Larsen mener, at de allerede kan blive lempet noget tidligere i udvalgte kommuner.

- Det kunne for så vidt godt være fra nu i de kommuner, hvor man vurder at det er forsvarligt. I Nordjylland er den britiske mutation ikke særlig fremherskende, det kunne også være sådan noget, man kiggede på, siger Per Larsen (K).

Prøveklud for at åbne fuldstændig

I dag, mandag, modtager regeringen fagligt input fra den såkaldte indsatsgruppe, der kommer med sine anbefalinger om udfasning og videreførelse af restriktioner. Folketingets partier vil derefter modtage beregningerne fra indsatsgruppen, og derefter vil de blive drøftet med Folketingets partiledere tirsdag. Beregningerne skal altså være med til at give et bud på, hvad der er forsvarligt at åbne, og hvad der ikke er, men på Læsø håber de på en anden test af samfundet.

- Vi vil gerne være prøveklud for at åbne fuldstændig. Man skal formentlig holde øje med, hvad der sker, så vil vi gerne være dem, der laver indberetninger de næste uger. Vi vil også godt stille os til rådighed med at færdigvaccinere læsøboerne, hvis man vil afprøve flokimmunitet og stressteste, hvordan vaccinerne virker, siger Karsten Nielsen (DF).

Indtil videre må de på Læsø fortsat se butikker være lukkede, og de ældste elever skal stadig bruge dagen foran computeren med hjemmeundervisning, men det øjner de en ende for på Læsø.

- Jeg synes, med de signaler vi har fået, så er der håb forude, siger Karsten Nielsen (DF).

De nuværende restriktioner gælder resten af vinterferien i Nordjylland, og udløber, som det ser ud nu, 28. februar.

Se med live ved 12-tiden:
Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) reagerer på møde om genåbningsscenarier
Louise Toft-Hansen, Svinkløv

play Fem år efter badehotellet brændte: - Denne dag vil altid gi’ et gib i mig

ENG4_8164.MXF.00_39_33_07.Still001

play Efter to år med corona: Efterskolelivet hitter

Brøndby-Aab

AaB lider nederlag til Brøndby

Rasmus Rasmussen Spartathlon

Rasmus har løbet 246 kilometer i Grækenland: - Det var lidt uvirkeligt, om det virkelig kan passe

Louise Toft-Hansen, Svinkløv

play Fem år efter badehotellet brændte: - Denne dag vil altid gi’ et gib i mig

ENG4_8164.MXF.00_39_33_07.Still001

play Efter to år med corona: Efterskolelivet hitter

Brøndby-Aab

AaB lider nederlag til Brøndby

Til forsiden

Til forsiden