De praktiserende læger oplever i disse corona-uger et fald i antallet af patienter. Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis akut syge patienter ikke henvender sig til lægen, siger nordjysk praktiserende læge. Foto: Morten Germund / Ritzau Scanpix

Færre patienter: Frygt for at syge ikke kontakter lægerne

De praktiserende læger oplever et stort fald i antal patienter under coronakrisen. Nordjysk læge er bange for, at alvorligt syge patienter gemmer sig hjemme.

Selv om en pandemi raser i Danmark, er der i de her dage forbavsende stille hos Lægerne i Nibe. Endda foruroligende stille.

Praktiserende læge hos Lægerne i Nibe, Charlotte Lønskov Jensen, der også er næstformand i PLO-Nordjylland, frygter, at stilheden i lægehusene er udtryk for, at alvorligt syge patienter gemmer sig derhjemme.

Husk at gå til lægen - også selvom det ikke er corona

- Vi er glade for, at nordjyderne har taget budskabet til sig om at blive hjemme, så vi mindsker smittespredningen. Det er virkelig flot, at vi står sammen. Men det er selvfølgelig vigtigt, at borgerne reagerer, hvis de har symptomer på anden alvorlig sygdom, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) i en pressemeddelelse. 

 

Patienter må med andre ord gerne tage kontakt til sin egen læge, men det foregår blot på en lidt anden måde i dag. Man skal altid ringe først eller sende en mail til lægen -  og altså ikke møde fysisk op hos den praktiserende læge.

Konsultationen med lægen kan blive erstattet af en samtale over telefon eller over video.

Hvis det er nødvendigt med en undersøgelse eller kontrol af din sygdom, vil du stadig få tilbudt en konsultationstid eller et sygebesøg.

Se mere

- Det er vigtigt, at folk med for eksempel akutte problemer med hjertet eller maven kontakter os på telefonen, inden det eventuelt udvikler sig til noget alvorligt. Men nogle afholder sig sikkert på grund af coronavirussen fra at kontakte deres læge, fordi de tror, at vi har drøntravlt i lægehusene, men sådan forholder det sig faktisk ikke, siger Charlotte Lønskov Jensen.

40% færre patienter

Og det synspunkt bakkes op af Praktiserende Lægers Organisation (PLO), hvor det skønnes, at der for tiden er 40% færre patienter, der kontakter landets praktiserende læger.

 

Praktiserende læge Charlotte Lønskov Jensen fra Lægerne i Nibe oplever, at langt færre patienter henvender sig, selv om coronavirussen hærger.

 

Charlotte Lønskov Jensen fortæller, at hun aldrig har oplevet noget lignende med så få patienter hos Lægerne i Nibe, og hun mener, at der er flere årsager til, at der er så langt mellem patienterne for tiden.

- Der er selvfølgelig mange, der følger myndighedernes anvisninger og bliver hjemme. Og så er der mange, der tror, at de skal skåne os ved ikke at henvende sig, og så er der måske en generel angst for at gå til lægen, fordi der kan være en risiko for at blive smittet, siger Charlotte Lønskov Jensen.

Hun peger også på, at fordi mange ikke skal på arbejde, er der bedre tid til at blive rask, når det drejer som mindre alvorlige sygdomme, fordi arbejdet ikke kalder.

Ikke flere henvendelser trods corona

Charlotte Lønskov Jensen fortæller, at lige da coronavirussen for alvor ramte Danmark, var der mange patienter, der ringede til lægerne, fordi de var bekymrede – faktisk var telefonerne rødglødende.

- Men nu får vi ikke flere henvendelser end normalt, så presset på telefonerne er ikke blevet større i takt med, at flere er blevet smittede med coronavirus, siger Charlotte Lønskov Jensen.

Sammen med andre praktiserende læger i Nordjylland har hun også indført videokonsultation, og det, mener hun, er et fint initiativ.

Vi er her stadigvæk i lægehusene – og vi skal også nok hjælpe.

Charlotte Lønskov Jensen, praktiserende læge, Lægerne i Nibe

- Det er et godt supplement til den almindelige konsultation, men vi skal selvfølgelig gøre vores erfaringer, og ind i mellem kan teknikken være en hindring, siger Charlotte Lønskov Jensen.

Hun kan godt være bange for, at mange især ældre ikke vil kunne benytte sig af videokonsultation, så det er stadig vigtigt at kontakte sin egen læge på telefonen, hvis man er syg – også inden det er for sent.

- Vi er her stadigvæk i lægehusene – og vi skal også nok hjælpe, siger Charlotte Lønskov Jensen.