LIGE NU:

Flere tests på vej i sundhedsvæsenet – nu skal ansatte også selv teste hinanden

Ved udgangen af august forventer Region Nordjylland at igangsætte yderligere tests af sundhedsansatte i Nordjylland. Som en del af den nye teststrategi skal personalet på nogle afdelinger selv udføre deres coronatests.

Fremover skal plejepersonale, sygeplejersker, læger og andre sundhedsfagligt ansatte i Region Nordjylland og de nordjyske kommuner testes oftere for corona.

I foråret tilbød Region Nordjylland lejlighedsvise tests, når der var behov for det, men fremover skal ansatte testes mere systematisk.

Det sker som led i en ny aftale, som blev indgået før sommerferien, og de første skridt er allerede taget.

Forskelligt hvor ofte, der skal testes

Det er forskelligt, hvor ofte sundhedsansatte i Nordjylland fremover skal tilbydes coronatests alt efter hvor syge patienter, de arbejder med, ligesom smittetrykket i den enkelte kommune kan få indflydelse på, hvor ofte ansatte skal testes.

Regionen vil teste de ansatte hver 2. eller hver 6. uge, og Malene Møller Nielsen, som er kontorchef i Sundhedsplanlægningen i Region Nordjylland understreger, at tilbuddet om test er frivilligt for personalet.

- Vi tror, vi kan få en højere deltagelsesprocent ved at gøre det lettere for dem at deltage, siger Malene Møller Nielsen.

Personalet skal teste hinanden

Et tiltag, der skal gøre det lettere at blive testet, er, at personalet på nogle afdelinger både regionalt og kommunalt fremover skal teste hinanden, så de ansatte ikke behøver at køre hen til et testcenter, for at bliver testet for corona.

Regionen er nu i gang med at uddanne personalet, til at lave testene – blandt andet via en video, der viser, hvordan man laver en svælgprøverne.

- Den svælgprøve kender nogle af de ansatte. Nogle skal have det opfrisket lidt. Det kan også ske gennem sidemandsoplæring, siger Malene Møller Nielsen.

Region Nordjylland forventer, at alle dele af den nye aftale er rullet ud ved udgangen af august.