Hjemmearbejde: Til FN´s Generalforsamling - i Aalborg
Rasmus Prehn (Socialdemokratiet) deltager i FN´s Generalforsamling hjemme fra sin stue i Aalborg.
Coronakrisen har sat sit præg på arbejdslivet. Mange danskere har taget hjemmearbejde til sig på en helt ny måde. Det gælder også i politik. I dag deltog udviklingsminister Rasmus Prehn i FN´s Generalforsamling. Hjemme fra privaten i Aalborg.
Klokken er 16 og Rasmus Prehn kigger ind i sin computerskærm, mens han taler. Emnet er pigers og kvinders rettigheder. Og modtagerne sidder spredt rundt i det meste af verden. FN´s Generalforsamling er gået virtuelt. Talen skulle have været afholdt i New York. Men som så mange andre ting, har coronavirussen også her ændret på spillereglerne.
- Det er lidt en historisk oplevelse. Det er jo på grund af hele Coronasituationen, at vi bliveer nødt til at gøre det virtuelt. Og på en eller anden måde er der jo noget fascinerende over, at Nordjylland på den måde er en del af FN´s Generalforsamling, fortæller Rasmus Prehn fra sin stue i Aalborg.
Budskabet, der bliver leveret, er det samme. Men oplevelsen er noget mere jordnær.
Et helt fænomen i FN, det er det, de kalder "pull a side". Altså, hvor man lige trækker til side, og får talt om nogle ting på vej til og fra et møde, og får talt sammen uformelt.
Rasmus Prehn, Udviklingsminister
- Ved FN i New York går man jo rundt imellem tusinder af mennesker, og man møder alle mulige på gangene. Så går man lige forbi Donald Trump eller en anden verdensleder. Så møder man Guterres, FN´s generalsekretær. Det er en helt særlig og intens oplevelse. Det er jo noget helt særligt, selvfølgelig er det det, så derfor er jeg da også ærgerlig over, ikke at komme til New York.
Fordele og ulemper
- Der er både fordele og ulemer. Ulemperne er blandt andet, at man jo ikke kan læse rummet og se folks mimik, eller lige få talt sammen i pauserne. Et helt fænomen i FN, det er det, de kalder "pull a side". Altså, hvor man lige trækker til side, og får talt om nogle ting på vej til og fra et møde, og får talt sammen uformelt.
- Men omvendt kan man sige, at det er lidt mere fleksibelt at være med online, og ikke så stressende. Man kan sidde i sine egne vante omgivelser, og der er ikke tusindvis af mennesker omkring én, og man skal ikke bruge en masse tid på at piske fra den ene ende til den anden for at komme til møderne. Der skal man aller højest skifte fra Teams til Zoom til Skype.
Rasmus Prehn er slet ikke i tvivl om, at virtuelle møder er kommet for at blive - også på den anden side af Corona.
- Man kan meget mere kontinuerligt holde møder. Altså for eksempel med mine nordiske kolleger. Der plejede vi at have et møde hver anden-tredje måned. Nu har vi et møde hver fjortenes dag.