LIGE NU:

Kirker lukker ned: Online-gudstjenester hitter

Hele Danmark er lukket ned, og det gælder også landets kirker. Men selvom kirkebænkene søndag var tomme i Vor Frelsers Kirke i Aalborg, så blev der stadig afholdt en utraditionel gudstjeneste.

- Uanset, hvem du er, og hvor du sidder bag din skærm, om det er ved morgenbordet, eller du er ved at vågne op, så velkommen til at være en del af det fællesskab, vi skal have med hinanden i denne tid.

Sognepræst Jesper Fodgaard taler direkte til de seere, der følger med på Vor Frelsers Kirkes Facebook-sending. Det er søndag klokken 10.30, og helt som normalt er der gudstjeneste i kirken i Aalborg. Men alt er bestemt ikke som det plejer at være.

Kirken er tom for tilhørere, og Jesper Fodgaard taler til en mobiltelefon, som sender live på Facebook. Vor Frelsers Kirke er som alle andre kirker lukket ned for gudstjenester og ikke-nødvendige kirkehandlinger de næste to uger. Derfor må gudstjenesten foregå på mobilen.

- Landet er på mange måder ved at lukke ned, men vi vil gerne lukke op for det at fejre gudstjeneste via Facebook og via en livestreaming af en uformel og uhøjtidelig gudstjeneste, fordi vi synes, det er så vigtigt, at vi fejrer gudstjeneste, også selvom vi ikke fysisk kan være sammen, siger Jesper Fodgaard, der er sognepræst i Vor Frelsers Kirke.

- Frygt ikke

Det er en utraditionel gudstjeneste, men meget er alligevel, som man kender det. Der bliver sunget salmer med hjælp fra en sanger og organist, og Jesper Fodgaard beder fadervor, siger trosbekendelsen og holder prædiken.

Hans prædiken handler om den aktuelle situation, og hvordan vi som mennesker pludselig finder ud af, hvor skrøbelige vi egentlig er. Budskabet i prædikenen er klar:

- Det kan egentlig siges med to ord: Frygt ikke. Kristendommen hviler jo på det budskab, at midt i det kaos, der kan være i verden eller vores liv, er der altid grund til tro, ro, håb og tillid. Det, synes vi, er vigtigt, at vi lytter til i denne her tid, siger Jesper Fodgaard.

quote Jeg håber, de får en oplevelse af, at vi er sammen om at lytte til et budskab om tillid og ro og kærlighed, og vi kan få lov til at falde lidt til ro sammen.

Jesper Fodgaard, sognepræst i Vor Frelsers Kirke

Han foretrækker at tale med mennesker ansigt til ansigt og ikke via en skærm, så derfor er det en speciel følelse for ham at holde gudstjeneste over mobilen, men han håber, at det kan hjælpe nogen i denne tid, at kirken kommer til dem, når de ikke kan komme til kirken.

- Jeg håber, de får en oplevelse af, at vi er sammen om at lytte til et budskab om tillid og ro og kærlighed, og vi kan få lov til at falde lidt til ro sammen. Vi kan godt komme til hvert femte minut at tjekke det nyeste om coronavirussen, og jeg håber, mennesker kommer til at opleve, at de i et øjeblik falder til ro, falder til hvile i en tillid i, at en gud, som er større end os, har verden i sine hænder, trods alt det vi kæmper med lige nu, siger sognepræst Jesper Fodgaard.

Håb om sammenhold

I løbet af gudstjenesten er der 1600, der på et tidspunkt har set med på livesendingen, og cirka 300 har set med fra start til slut. Det glæder præsten, som med et grin får sagt, at 1600 alligevel er flere, end der kan være i kirken.

Han håber på, at flere vil vælge at stå sammen i den næste tid, også selvom de ikke fysisk kan være sammen.

- Historisk set, så kalder pandemier det værste frem i os. Men det kunne være fantastisk og smukt, hvis den her pandemi får lov til at kalde det bedste frem i os. For at den kan det, så er det nødvendigt, at vi er sammen, og nu kan vi være sammen elektronisk og digitalt på en måde, som man ikke kunne være sammen tidligere, siger Jesper Fodgaard.

Vor Frelsers Kirke planlægger at fortsætte de online søndagsgudstjenester, så længe kirkerne er lukket ned. Søndagens gudstjeneste kan stadig ses på kirkens Facebook-side.

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

090521 VO Men in black demo TIL WEB Still

play Men In Black protesterede i Aalborg: En person anholdt

Brand på Kildevej i Sæby

gallery Kraftig brand hærger ejendom ved Sæby: Staldbygninger brænder ned

Casper Steinfath_Kattegat_Start Web Credits Jakob Gjerluff Ager (8)

Vil krydse Kattegat med padletag: Casper fra Klitmøller på jomfrutur

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

090521 VO Men in black demo TIL WEB Still

play Men In Black protesterede i Aalborg: En person anholdt

Til forsiden

Til forsiden