- Kun store producenter får gavn af Coops hjælp til landbruget
Coop vil hjælpe danske producenter, ved at sælge flere danske varer, men de nordjyske landmænd forventer ikke at få del i milliarderne.
Fødevaregiganten Coop har tirsdag offentliggjort en plan for at kanalisere en del af deres omsætning over på danske hænder.
”Genstart Danmark”, som planen kaldes, skal blandt andet sikre danske producenter en større del af produktionen til Coops butikker, og så skal danske varer mærkes tydeligere, så kunder kan vælge dem frem for andre. Alt sammen prisværdige initiativer. Men samtidig initiativer, som nordjyske landmænd ikke tror kommer dem til gode:
- Jeg synes, det er på tide, at Coop bakker mere op om de danske producenter. Men de glemmer de små producenter. Det er stadig alt for svært for de små virksomheder at komme ind i sortimentet med deres varer. De kan slet ikke producere nok til, at Coop vil handle med dem, forklarer formand for LandboNord Niels Vestergaard Salling, der har nærstuderet Coops oplæg.
Kan ikke konkurrere med de store producenter
På det lille gårdmejeri Sønderhaven ved Brønderslev er indehaver Preben Ørum sådan set enig. Deres håndlavede specialoste er for dyre til Coops normale sortiment.
De har tidligere forsøgt et samarbejde, men økonomien kunne ikke hænge sammen. Derfor leverer mejeriet i dag mest til restaurationsbranchen. Eller det gjorde de. Da regeringen lukkede restauranterne forsvandt 75 procent af omsætningen på to døgn. Mejeriet har nærmest ligget stille i en måned, og nu er en af tre medarbejdere fyret:
- Vi siger da ikke nej, hvis der kommer en købmandskæde og tilbyder at tage vores varer ind. Men det gør der ikke. Det bliver store producenter, som kommer til at få gavn af Coops plan, og det er godt for dem. Vi har bare været nødt til at finde på noget andet, siger en ærgerlig Preben Ørum, mens han viser rundt i det lille mejeri, hvor der bare er 35 meter fra køerne i malkestalden til mejeriets osteproduktion.
Sønderhaven Gårdmejeri har i stedet startet webshoppen helost.dk, hvor man kan tegne et abonnement på håndlavet luksusost. Derudover arbejder de på at starte små specialudsalg forskellige steder i Danmark, hvor deres oste kan købes direkte af forbrugeren.
- Jeg egner mig altså ikke til bare at sætte mig over i et hjørne og give op. Jeg er snart tres år gammel, så hvem ville gide at ansætte mig. Nej jeg kæmper videre, forklarer Preben Ørum.
Og det skal han også, hvis man spørger landboforeningen:
- Den her krise er hård ved erhvervslivet, men den har også vist os nye muligheder. De små producenter får givetvis ikke gavn af Coop og andre kæders udmærkede planer. Men de kan samarbejde i stedet. Vinhandleren kan tage kvalitetsoste ind og på den måde kan de forskellige små producenter hjælpe hinanden, forklarer Niels Vestergaard Salling.
Coop har spottet en kommende trend
Coop har lavet den første aftale. Produktion af Änglamark-havregryn bliver nu flyttet fra Letland til Danmark, hvor Valsemøllerne fremover skal producere de økologiske gryn for Coop. Senere vil varer i mærkerne ”X-tra” og ”Coop” også i højere grad blive produceret i Danmark.
- Vi har lært meget af coronakrisen. De erfaringer vil vi nu gøre til konkrete handlinger, som vi ved, at danskerne efterspørger i højere grad nu end før krisen, siger Coops administrerende direktør Peter Høgsted.
Hos LandboNord er man imidlertid fortsat skeptiske:
- Det lyder jo godt, når man lige ser planen, for Coop har ikke været for god til at støtte de danske producenter. Nærlæser man planen, kan man imidlertid godt få fornemmelsen af, at Coop forudser, at danskerne i fremtiden vil købe mere dansk og derfor nu forsøger at gafle nogle lukrative markedsandele. Uanset hvad er der ikke noget, der tyder på, at de mindste producenter kommer til at få gavn af Coops tiltag, slutter Niels Vestergaard Salling.