LIGE NU:

Lokale butikker giver ældre og kronisk syge mulighed for at købe ind alene

Flere butikker tilbyder nu at ældre, kronisk syge eller husholdninger med personer i risikogruppen kan handle i butikkerne helt alene i begrænsede tidsrum.

Hvis man er i risikogruppen eller bor med nogen, der er særligt udsatte, hvis de bliver smittet med coronavirus, kan man nu komme i brugsen og handle helt uden andre kunder. 

Sådan lyder det fra flere butikker i øjeblikket. Et af de steder er i Dagli' Brugsen i Øster Hornum. Her tilbyder uddeleren Jesper Pedersen at møde en halv time tidligere hver tirsdag og torsdag, så raske personer i risikogruppen kan handle alene. 

- Vi er byens eneste supermarked, og det er vores holdning, at det skal være trygt for alle at handle. Det vigtigste for mig lige nu er at sørge for de særlige behov, vores kunder måtte have i den her tid, siger han. 

Supermarkeder med særligt åbent for risikogruppen

Det skal være trygt at handle

Første gang brugsen have åbent for kunder i risikogruppen var tirsdag, men på det tidspunkt havde ingen af byens cirka 1.000 borgere har endnu henvendt sig. 

- Vi er ikke så hårdt ramt i Nordjylland endnu, så det er nok derfor. Men vi kan mærke, at der er flere, der gerne vil have varer leveret til døren. Det er også en ny service, vi er begyndt at tilbyde, og den er så småt ved at have fået fat, forklarer uddeleleren. 

Mange tiltag med blandt andet hygiejne har været nødvendige - ja påkrævet, efter coronavirussen kom til landet. Men flere af tiltagene i Dagli' Brugsen i Øster Hornum er sket efter brugsuddelelerens eget ønske. 

- Vi prøver at være på forkant. Vi prøver at skabe tryghed, og det er bare endnu et tiltage i den rejse, at vi giver folk i risikogruppen mulighed for at handle alene, siger han.

Løsninger frem før økonomi 

Jesper Pedersen har aldrig i sin karriere som uddeler oplevet en lignende situation. For der er ekstra travlt i øjeblikket, ikke mindst på grund af de mange nye tiltag. Men det er ikke uddelerens indtryk, at han og de 13 andre ansatte er stressede. 

- Der er et stort overskud og en sammenholdsfølelse blandt personalet lige nu. Alt, hvad vi gør, er for at hjælpe byen, siger han. 

Men er det rentablet for forretningen, at sikre så megen tryghed ved kunderne? 

- Lige nu tænker vi mere i løsninger frem for økonomi. Det kan ikke gøres op i den her tid. Lige nu er vi her for at hjælpe byen, og vi er taknemlige for at de handler og støtter lokalt, siger uddeler Jesper Pedersen. 

I Tjekkiet har man, ligesom Dagli' Brugsen i Øster Hornum, besluttet at der skal være særlige tider, hvor ældre mennesker kan handle. Det er dog et landsdækkende tiltag. Der må kun personer over 65 år handle mellem 7 og 9 om morgenen. Det fremgår af udenrigsministeriets hjemmeside.