Seneste nyt:

Mange hundrede har opsøgt mobil corona-test

Det mobile corona-testcenter, der i disse dage er på rundtur i det nordjyske er kommet godt fra start. Det fortæller Malene Møller Nielsen, kontorchef i Region Nordjylland.

Den mobile testning startede op i det små i sidste uge, hvor Skagen og Hirtshals fik besøg af de medicinstuderende, der står for testningen og her blev 50 borgere - kun danskere - testet.

- Beslutningerne om nye tiltag i forhold til testning bliver taget hurtigt, men vi nåede i sidste uge lige at få prøvet vores setup af, så vi kunne se, hvad der fungerede, og hvad der skulle optimeres på, fortæller Malene Mølle Nielsen.

- På de to dage havde omkring 50 borgere været inde og blive testet, men nu kører vi på fuld styrke og vores kapacitet er cirka 300 tests om dagen, foretaget af de studerende, fortæller hun videre.

Turister får fiktivt CPR-nummer

I sidste uge kunne udenlandske turister endnu ikke blive testet, men det kan de fra og med denne uge.

- Det er en lidt længere proces at teste en udlænding, fordi vi skal have oprettet et fiktivt CPR-nummer til dem, så de kan komme ind i vores system, så hvis der er mange turister på en dag, så påvirker det vores totale kapacitet, fortæller Malene Møller Nielsen. Det til trods var der alligevel omkring 250 borgere forbi det mobile testcenter i mandags, da der blev gjort stop i Løkken.

- Turisterne oplyser så deres telefonnummer, og så bliver de kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis deres test er positiv, fortæller hun videre. Hvis testen er negativ hører turisterne ikke fra myndighederne.

Kun borgere uden symptomer

I dag, torsdag, er det mobile testcenter på Læsø fra klokken 13 til klokken 18 og fredag er turen kommet til at besøge Hals, der også er et yndet mål for turister. Her kan alle og enhver altså - uden at bestille tid - troppe op og blive testet. Der er dog en vigtig undtagelse: Det er kun, hvis man er helt fri for sygdomssymptomer, man er velkommen.

- Du skal være symptomfri - og hvis ikke du er det, skal du kontakte en læge for at få en henvisning til test på et sygehus, fortæller Malene Møller Nielsen.

Her er proceduren den, at når man er blevet testet, skal man betragte sig selv som smittet med coronavirus og gå i hjemmekarantæne indtil man får svar. Sådan er det ikke for de borgere og turister, der bliver testet i det mobile testcenter eller i de "teltbyer", der er slået op uden for sygehusene - det man kalder Testcenter Danmark.

- Når man er blevet testet, men ikke har symptomer, behøves man ikke gå i karantæne, men man skal selvfølgelig fortsætte med at følge retningslinjerne om at holde afstand og huske håndvask og afspritning, siger hun.

VIDEO: TV2 Nord var med, da det mobile testcenter mandag lagde vejen forbi Løkken.