LIGE NU:

Minkavlere i Frederikshavn og Hjørring får skærpet kontrol

Efter fund af COVID-19 i et stigende antal minkbesætninger intensiverer Fødevarestyrelsen kontrolindsatsen med uanmeldte besøg og hyppigere overvågning. Minkejerne risikerer politianmeldelse, hvis restriktioner ikke bliver overholdt. Sæligt minkavlere i Frederikshavn og Hjørring kommuner bliver der holdt ekstra øje med.

Fra i morgen mandag kan landets minkfarme få uanmeldt kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen.

De uanmeldte kontrolbesøg indføres efter, der er fundet COVID-19 i et stigende antal minkfarme lokalt i Hjørring og Frederikhavn kommuner. Lige nu er opgørelsen for antal smittede minkfarme i de to kommuner oppe på 20. 

Kontrollerne skal sikre, at personalet på farmene tager de nødvendige forholdsregler med blandt andet brug af mundbind, håndsprit og andre værnemidler. Det oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig bliver der skærpet regler for minkavlere alene i Frederikshavn og Hjørring kommuner om, at de to gange om ugen skal indsende prøver fra døde mink.

Hidtil har alle danske minkfarme skulle indsende prøver fra døde mink til testning for COVID-19 hver tredje uge. 

- Formålet med dette er, at vi hurtigere kan finde nye smittetilfælde, og dermed også hurtigere få smitten inddæmmet, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Manglende indsendelse af mink vil medføre øjeblikkelig politianmeldelse.

- Det er naturligvis bekymrende, at smitten breder sig, og vi skal sikre, at smitterisikoen er så lille som muligt. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at tage på uanmeldte stikprøvekontroller for at tjekke op på, om de ansatte på landets minkfarme følger myndighedernes anvisninger om brug af værnemidler og andre forholdsregler, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

 

20 minkbesætninger smittet

Lovkrav om værnemidler

Siden regeringen i juli vedtog en plan for håndtering af COVID-19-smittede mink-besætninger, har det været et lovkrav, at alle, der færdes i minkbesætninger, skal bruge værnemidler for at undgå smitte mellem mennesker og dyr.

Hvis Fødevarestyrelsen i forbindelse med den nye kontrolkampagne oplever brud på reglerne, kan konsekvensen blive en politianmeldelse.

Herudover vil også overvågningen i de nordjyske kommuner Hjørring og Frederikshavn samt i nabokommunerne Brønderslev og Jammerbugt blive yderligere intensiveret, da det er i dette område, der er konstateret et stigende antal smittede farme.

Ved opgørelsen fredag er der i Hjørring Kommune konstateret i alt 17 smittede besætninger, mens der i nabokommunen Frederikshavn er konstateret tre.

Fødevarestyrelsen har ikke fundet COVID-19 på minkfarme andre steder i landet.

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden