LIGE NU:

Morgensang fra køkkenvinduet: Rita synger for sine naboer

Det begyndte egentlig lidt for sjov. Men efterhånden er det blevet lidt af et tilløbsstykke for naboerne, når Rita Sisák hver morgen synger morgensang – fra sit køkkenvindue.

Det er efterhånden blevet en fast tradition. Hver morgen klokken ni og klokken 10 i weekenden. Rita Sisák åbner sit køkkenvindue, siger godmorgen til de fremmødte naboer og bryder derefter ud i morgensang.

- Og det var faktisk kun for sjov, at jeg tænkte ”nu går jeg derud og synger for folk,” fortæller Rita Sisák om den morgen for efterhånden 10 dage siden, hvor hun første gang slog køkkenvinduet op til morgensang.

Siden er det blevet til et fast morgenritual og Ritas morgensang lokker hver dag adskillige naboer ud på svalegangene i det lejlighedskompleks i Aalborgs midtby, hvor hun bor.

- Man kommer til at kende hinanden på en anden måde, end når man bare taler med hinanden nede i gården, fortæller Hanne Nielsen. Hver morgen står hun troligt på svalegangen og nynner med, når Rita Sisák stemmer i med alt fra salmer til højskolesange.

- Og så begyndte jeg at ringe på og sige det til naboerne: ”Der er morgensang. Nu skal I altså komme med hen og lytte,” siger hun.

Hverdag på standby

Rita Sisák arbejder til daglig som underviser og klassisk sanger. Derfor er hele hendes hverdag også sat på standby. Så i en hverdag lige for tiden, hvor alvoren i høj grad sætter dagsordenen, syntes morgensang at være et oplagt afbræk.

- Dagene kommer ikke til at blive så tunge og grå og kun handle om coronavirus, siger hun.

Af samme grund er det et nøje udvalgt repertoire af glade salmer og højskolesange, som Rita Sisák for tiden synger for naboer og forbipasserende. Hver morgen synger hun to sange, og forventningen er at blive ved med morgensang fra køkkenvinduet, indtil der atter er normal hverdag i Danmark.