Ny aftale: Nyt byggeri for 2,5 milliarder - men kan de nordjyske kommuner være med?

Kommuner og regioner kan investere i byggeri og anlæg for samlet 2,5 milliarder kroner ekstra i 2020. Det har regeringen sammen med KL og regionerne besluttet.

- Selvom store dele af Danmark er lukket ned, er det vigtigt, at Danmark ikke går i stå. Det er der stor opbakning til i Folketinget, siger finansminister, Nicolai Wammen (S), i dag på et pressemøde.

Derfor har regeringen besluttet, at kommuner og regioner kan rykke planlagte byggerier i gang. Helt konkret drejer det sig om kommunale anlægsinvesteringer for samlet omkring 2,5 milliarder. Det kan nu sættes i gang, selvom der i udgangspunktet ikke var økonomi til at gennemføre projekterne i år.

Dansk Byggeri, Nordjylland

- Det er yderst positivt for branchen. Det er med til at sikre, at sikre at så få som muligt bliver ramt økonomisk af coronakrisen. 

 

- Men det er svært for os at vide, hvor meget kommunerne vil udnytte den her mulighed. Det optimale for os er, at de kommer med så meget arbejde som muligt til os. Det vil få stor betydning for arbejdspladserne i branchen. 

 

- Nu kan kommunerne udnytte situationen og få lavet nogle af de ting i de offentlige institutioner på skoler osv. som man ellers skulle have lavet i sommerferien. 

 

Henrik Holm, formand for Dansk Byggeri Nordjylland. 

Aftalen skal understøtte den danske økonomi og redde danske arbejdspladser i byggeriet, lød budskabet fra Nicolai Wammen.

Kommunerne opfordres til, hurtigst muligt, at igangsætte anlægsprojekter, de har på tegnebrættet og til at prioritere projekter, der understøtter den grønne omstilling - og i øvrigt projekter, der kan afsluttes i 2020.

Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester, Aalborg Kommune

I Aalborg Kommune har borgmesteren været hurtig. Med de øvrige partier i ryggen vil borgmesteren fremrykke anlægsinvesteringer for mere end 200 millioner kroner. 

- Jeg synes, at det er godt og nødvendigt at afskaffe anlægsloftet. Det er en svær situation, vi står i med coronakrise, særligt for byggesektoren. At vi samtidig nu kan få lavet nogle af de ting, der ellers skulle have været lavet er positivt. Nu skal vi komme i gang. Den mulighed skal udnyttes, siger han og tilføjer:

- Det her kan give lokale virksomheder noget omsætning, og det redder nogle arbejdspladser. 

I regeringens nye tiltag, gør man det desuden muligt for kommunerne, at udskyde aden rate af virksomhedernes dækningsudgift. I Aalborg Kommune betyder det, at betalinger på 44 millioner kan udskydes. Det foreslår borgmesteren. 

Arne Boelt (S), borgmester, Hjørring Kommune

Længere nord på er der ikke helt så meget tryk på kedlerne endnu. Og det er der en god grund til. 

- Afskaffelsen af anlægsloftet betyder, at vi kan fremrykke nogle af de ting, vi har på vores to-do-liste. Vi har bare ikke de penge, der skal til. Så skal vi ud at låne, og det skal vi så finde ud af, om vi synes, det er en god idé, siger han. 

Arne Boelt tror, at flere af de noprdjyske kommuner har det på samme måde. For som han udtrykker det:

- Vores kassebeholdning bugner ikke. Lad de kommuner, der har pengene bruge dem. Så kan vi se, hvor stor forskel, der er. 

Men han kan også se mulighederne, med at fremrykke nogle af de ting, der er knap så dyre. Eksempelvis ved at rive nogle gamle bygninger ned. 

- Det kan gøres ret hurtigt, og lånefinansieres, og det tror jeg, vi kan komme langt med. Det er der muligheder for i både Hirtshals, Hjørring, Sindal, Vrå og Løkken. Men det kræver, at det er bygninger, der er til gene, hvor der i stedet kan skabes noget andet. Enten byrum, et areal, der kan sælges eller p-pladser, siger han. 

Kommuner og regioner kan nu betale virksomhederne på forhånd

Ministeren præsenterede derudover en aftale indgået mellem regeringen, KL og Danske Regioner, der skal fremrykke betalinger til erhvervslivet for allerede udført arbejde ligesom muligheden for at betale for varer og tjenester inden disse er leveret, nu er et værktøj i kommuner og regioners værktøjskasse.

Samlet har de initiativer, der blev præsenteret på pressemødet, potentialet til at sende 10 milliarder kroner fra det offentlige og ud i de virksomheder, der lige nu oplever at ordrebøgerne bliver tyndere eller helt tomme som følge af corona-krisen.


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland