LIGE NU:

Økonomiaftale: Corona-krise kommer ikke til at udhule regions- og kommunekasserne

Den socialdemokratiske borgmester i Aalborg er godt tilfreds med dagens økonomiaftale. Men partifællen Ulla Astman fra Region Nordjylland havde håbet på flere penge.

Der er netop blevet indgået en aftale mellem regeringen og KL (interesseorganisation for landets 98 kommuner, red.). Med aftalen sikres det, at kommunerne får refunderet udgifter til håndtering af covid-19. Det handler altså om udgifter til ekstra rengøring, værnemidler med mere. 

Indtil videre er det udgifter for 2,6 milliarder kroner, som regeringen dækker.  

Vigtige elementer i aftalen

- Allerede i marts måned aftalte vi med regeringen, at coronaregningen ikke må fortrænge udgifterne til den øvrige velfærd. Den foreløbige regning har vi nu fået gjort op. Og samtidig har vi aftalt at følge op igen til efteråret, siger Martin Damm, næstformand for KL i en pressemeddelelse. 

Penge til at gennemføre udsatte behandlinger

Formand for regionsrådet i Region Nordjylland, Ulla Astman (S), er ikke helt tilfreds med dagens aftale. Hun havde håbet, på flere midler til regionerne. 

- Vi har haft nogle rimelig hårde forhandlinger. Vi har fået 1,3 milliarder kroner, men vi ønskede to milliarder kroner, så vi kunne sikre endnu bedre forhold i sundhedsvæsenet, fortæller hun. 

For selvom 1,3 milliarder er mange penge, fortæller hun at sundhedsvæsenet er presset af stigende medicinpriser og flere behandlinger, fordi flere danskere får kroniske sygdomme. Men hun er dog glad for andre dele af dagens aftale. 

- Jeg er meget tilfreds med, at vi får alle COVID-19 udgifterne refunderet. Det er ikke bare til at dække indkøb af værnemidler og diverse andre ting, det er også så vi kan få afviklet den pukkel af behandlinger, der er opstået på grund af situationen, siger hun. 

Velfærden kan udvikles med ny aftale 

Modsat regionsrådsformanden er der kun glæde at spore ved borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen. Han var i dag med til forhandlingerne, som en del af KL, og han er godt tilfreds med dagens aftale. 

- Når man ser på, at vi har fået en udligningsreform, som giver en mere retfærdig fordeling af pengene i Danmark, og at vi nu får den her aftale, der sikrer flere penge til de grupper af ældre og børn, og vi får mulighed for at lave mere anlæg og så videre, så giver det et udgangspunkt, der gør, hvordan vi kan fastholde og udvikle den velfærd, vi har, siger han. 

Og at anlægsloftet for kommunerne hæves i 2021, falder også i god jord. Under corona-krisen har man i 2020 fjernet anlægsloftet helt, og Aalborg Kommune har fremrykket investeringer for 500 millioner kroner. Og det ser ud til, at flere investeringer venter. 

- Vi kan bruge nogle af pengene fra dagens aftale på cykelstier og på at energirenovere vores bygninger. Vi får mulighed for at tage fat på nogle af de renoveringer, siger Thomas Kastrup-Larsen.