Politidirektør ved Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen, og Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen opfordrer borgerne til stadig at udvise ansvarlighed, selv om samfundet så småt åbner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politidirektør og borgmester: Undgå at stimle sammen i byrummet

Øget patruljering i gaderne og flere skilte med budskab om at holde afstand og vejledning til de erhvervsdrivende og de unge. Politidirektør ved Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen, og borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen, klar med fælles udspil.

I forbindelse med den gradvise genåbning af samfundet åbner flere og flere butikker blandt andet i Aalborg. Det har fået politidirektør ved Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen, og Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, til at komme med en fælles opfordring til stadig at holde afstand og tænke på hygiejnen.

Derfor understreger Anne Marie Roum Svendsen i en pressemeddelelse, at erhvervsdrivende og deres kunder skal tænke sig rigtig godt om i den kommende tid. Reglerne om at holde afstand gælder ikke ”kun” i rekreative områder, men også f.eks. i gågader og andre steder i byrummet.   

Vi befinder os stadig i en nødsituation, og derfor er det afgørende vigtigt, at vi står fast. Vi skal stadig holde afstand, og vi skal lade være med at stimle sammen – og det gælder altså også, når vi er ude for at handle i butikkerne.

Anne Marie Roum Svendsen, politidirektør, Nordjyllands Politi

- Vi befinder os stadig i en nødsituation, og derfor er det afgørende vigtigt, at vi står fast. Vi skal stadig holde afstand, og vi skal lade være med at stimle sammen – og det gælder altså også, når vi er ude for at handle i butikkerne, siger politidirektør Anne Marie Roum Svendsen, der peger på, at netop godt forårsvejr kombineret med gradvist genåbning af samfundet får flere mennesker ud på gaden.   

Udvis ansvarlighed 

Og netop dét stiller krav til både butikker og til kunder. Alle skal udvise ansvarlighed og indrette sig på en måde, så man minimerer smitterisiko. 

- Vi skal undgå at stimle sammen foran butikker og i smalle gågader. Vi risikerer at starte nye smittekæder, understreger politidirektøren, der peger på, at både butikker og kunder skal indrette sig på en måde, så dette undgås – og det gælder altså også udendørs omkring f.eks. p-pladser ved indkøbscentre eller ved tøjstativerne i gågaderne, hvor folk kan klumpe sammen.

Det handler, helt overordnet, om at sikre en hensigtsmæssig indretning af alle de offentlige rum, herunder gågader, parker og pladser. 

Kommunen øger skiltning 

I Aalborg Kommune bakker man op, og den bistår med forskellige tiltag i byrummet, der kan bidrage til at undgå sammenstimling, blandt andet har man tidligere opsat skiltning om forsamlingsforbuddet på steder, hvor folk traditionelt forsamles.

I Aalborg Kommune øger vi bl.a. skiltningen med budskaber om at huske at holde afstand, og vi er i dialog med de erhvervsdrivende om, hvordan de kan indrette sig bedst muligt, hvis de åbner, så det er sikkert at handle.

Thomas Kastrup-Larsen, borgmester, Aalborg Kommune

Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune siger:
 
- Corona-krisen har heldigvis vist os, at vi kan stå sammen, når det gælder. Og nu er vi dybt afhængige af hver enkelt borgers indsats for at holde fast og holde ud. I Aalborg Kommune øger vi bl.a. skiltningen med budskaber om at huske at holde afstand, og vi er i dialog med de erhvervsdrivende om, hvordan de kan indrette sig bedst muligt, hvis de åbner, så det er sikkert at handle, siger Thomas Kastrup-Larsen.

- Derudover er vores medarbejdere i fritidscentrene og Midtbysjakket på gaden. De er særligt opmærksomme på at hjælpe de unge til at undgå at lave større samlinger og guide dem i, hvor de kan være, og hvad de kan lave, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Patruljering øges markant 

Og for at understøtte tiltagene med hensigtsmæssig indretning af de offentlige rum, indsætter Nordjyllands Politi et øget antal politistyrker til i de kommende uger at foretage patruljering i hele politikredsen – for at føre tilsyn med at reglerne og retningslinjer overholdes. Af alle. Man vil kunne møde patruljerende politifolk både i bil, på cykel og til fods. 

- Vores patruljer vil blandt andet påse, at indkøbssteder og rekreative områder ikke bliver overfyldt og genstand for kø og dermed smittespredning, siger Anne Marie Roum Svendsen, der pointerer, at det øgede patruljetryk fungerer som et tydeligt signal til borgere og erhvervsdrivende om at holde afstand og indrette sig hensigtsmæssigt.   

- Og vi kommer til at uddele bøder eller indføre opholdsforbud, hvis reglerne ikke efterleves. Nu skal vi stå fast, siger Anne Marie Roum Svendsen.