Savner klare regler: Frisør krydser kommunegrænsen
Lone Førgaard skal køre fra Jammerbugt Kommune til Vesthimmerland for at passe sin frisørsalon. Dermed går hun imod regeringens anbefalinger, men hun savner klare påbud frem for henstillinger.
Frisør Lone Førgaard har 18 kilometer fra hjemmet uden for Fjerritslev til sin forretning i Løgstør. Umiddelbart ingen uoverkommelig pendlertur, men midt i sidste uge gjorde regeringen det til lidt af et dilemma for hende, om hun skulle tage på arbejde.
Med udmeldingen om at lukke syv nordjyske kommuner, herunder Lone Førgaards hjemkommune Jammerbugt og hendes arbejdskommune Vesthimmerland, skulle hun vælge, om hun ville holde forretningen åben eller følge anbefalingerne om at blive i sin egen kommune.
- Jeg har tænkt rigtig meget over det. Mit samfundssind siger, at jeg burde blive hjemme, men jeg er også bare nødt til at sige, at hvis jeg skal have en forretning, når det her er slut, så er jeg også nødt til at være her, siger Lone Førgaard, mens hun venter på dagens første kunde i salonen.
Endnu ingen aftale på plads
Da Danmark lukkede ned i foråret blev frisørerne og en lang række andre brancher beordret lukket, og der fulgte kompensationsordninger med. Denne gang er der endnu ikke en aftale på plads om kompensation, og mens Løgstørs øvrige frisører altså klipper videre, var det altså op til Lone Førgaards egen fortolkning, om hun fortsat ville krydse kommunegrænsen for at holde liv i forretningen under den nordjyske nedlukning.
- I og med at det ikke er et påbud, der er kommet, men en anbefaling, så kan jeg jo godt krydse grænsen, uden at det er decideret ulovligt. Samtidig er der endnu ikke en kompensatinsordning på plads. Det skal nok komme, men som det ser ud lige nu, så får jeg altså ingen penge, hvis jeg bliver hjemme, og det har jeg ikke råd til, siger Lone Førgaard.
Et påbud havde været til at forstå. Det her med at det er op til den enkelte erhvervsdrivende at vurdere, om man vil have sine folk på arbejde, og om man selv vil holde sin forretning åben, giver alt for mange uens retningeslinjer.
Lone Førgaard, frisør, Fjerritslev
Vil lade sig teste jævnligt
Hun er blevet coronatestet, inden hun tog beslutningen om at fortsætte med at klippe, og hun har tænkt sig at tage jævnlige tests, så længe de nordjyske restriktioner gælder. Samtidig han hun privat begrænset kontakten til at omfatte den nærmeste familie, så hun tager alle de forholdsregler, hun kan.
Lone Førgaard savner mest af alt, at de udmeldinger, der kommer fra myndigheder og regering, er mere klare. Lige nu føler hun, at det er op til den enkelte at fortolke henstillingerne, og det er ikke hensigtsmæssigt.
- Et påbud havde været til at forstå. Det her med at det er op til den enkelte erhvervsdrivende at vurdere, om man vil have sine folk på arbejde, og om man selv vil holde sin forretning åben, giver alt for mange uens retningeslinjer. Og det kan være svært at forstå, eller jeg kan i hvert fald have svært ved at forstå, hvorfor jeg i princippet ikke må holde åbent, når mine kolleger gerne må klippe videre, siger hun.