Erhvervsdirektør i BusinessAalborg, Tonny Thorup, siger, det er nødvendigt, at endnu flere starter på egne ben.

Stort dyk i nye iværksættere: - Hold fast i drømmen, siger erhvervsdirektør

Antallet af nye iværksættere er mere end halveret i forhold til sidste år. - Det er OK at vende skråen en ekstra gang i en turbulent tid, men der er brug for flere iværksættere, siger Tonny Thorup fra BusinessAalborg.

Antallet af nye iværksættere i form af nye CVR-numre i Aalborg Kommune er faldet fra 193 i april måned sidste år til bare 92 i år. Det er et så drastisk fald, at alarmklokkerne bimler hos BusinessAalborg. 

- Det betyder meget. Hvert år starter der omkring 1000 nye virksomheder op i Aalborg Kommune, og vi risikerer, at det kommer til at koste tusindvis af arbejdspladser på sigt, hvis flere ikke starter op på egen hånd, siger Tonny Thorup, erhvervsdirektør i Aalborg Kommune. 

Stort fald i nye virksomheder

Udvikling i nye CVR-numre 2019

  • Januar: 269
  • Februar: 202
  • Marts 166
  • April 193

Udvikling i nye CVR-numre 2020

  • Januar: 184 
  • Februar: 151 
  • Marts: 134 
  • April: 92
Se mere

For knap 1000 virksomheder lukker også hvert år, så hvis flowet af nye virksomheder stopper, betyder det et fald i antallet af virksomheder, arbejdspladser og skatteindtægter. 

- Det er megavigtigt, at vi får gang i oprettelsen af nye virksomheder. Men man kan kun have forståelse for, at nogle vælger at vende skråen en ekstra gang i disse tider, inden de starter eget firma, siger han. 

Men selvom der lige nu er mange markeder, der er endnu sværere at komme ind på end før, skaber coronakrisen også en masse muligheder. 

- Små, agile virksomheder kan ofte komme godt fra start - for eksempel med digitale løsninger - fordi de hurtigt kan omstille sig og fylde huller ud, som er opstået hos kunderne. Lige nu buldrer den digitale bølge afsted, og internetdelen har fået et kæmpe boost. Virksomheder med digitale produkter klarer sig godt, siger han. 

Derfor opfordrer han fremtidige iværksættere til at bruge tiden på at forfine deres tanker og projekt. 

- Vi kan kun opfordre folk med en iværksætter eller selvstændig i maven til ikke at opgive drømmen, selvom det er en helt særlig situation lige nu. Iværksætteri er en væsentlig del af Aalborgs fremtid, og det bliver kun mere aktuelt at skabe sit eget job, siger Tonny Thorup.