LIGE NU:

Studenter i en coronatid: Forældre må følge fejringen virtuelt

Fredag aften bliver Nordjyllands første studenter i år fejret. Det er elever fra den internationale linje på Hasseris Gymnasium, der har fået huen på, og de får en fejring med masser af forholdsregler.

Kristi Himmelfartsdag skulle kæresteparret Emil og Deziree have været til deres sidste eksamen, og studenterhuen skulle have være sat på hovedet. Men sådan blev det ikke i år. På grund af coronasituationen fik de to elever fra Hasseris Gymnasium aflyst alle deres eksamener.

Heldigvis er huerne kommet på alligevel, og eleverne er derfor blevet Nordjyllands første studenter sammen med deres klassekammerater på den internationale linje, IB, på Hasseris Gymnasium.

- Det har været lidt interessant, for der har ikke været et bestemt punkt, hvor vi har følt, at nu blev vi rigtige studenter. Det har været underligt, at vi ikke har kunne være her alle sammen efter vores sidste eksamen og få sat huen på, siger Deziree Arienne Betzer Markussen, der er student fra IB-linjen på Hasseris Gymnasium.

De nye studenter fejres

Fredag aften skal de nyudklækkede studenter fejres på Hasseris Gymnasium. Det er første gang i to måneder, at klassen bliver samlet, for eleverne blev sendt hjem i marts og har kun haft virtuel undervisning og ingen eksamener.

- De har ikke været samlet i to måneder, og de har ikke skulle møde på skolen til årsprøver eller lignende, så derfor er det ekstra vigtigt, at de får lov til at se hinanden. For nogle af elevernes vedkommende er det måske for sidste gang, for de har internationale planer efterfølgende, siger Karin Skals, der er leder af IB-linjen på Hasseris Gymnasium.

Hun henviser til, at klassens elever består af mange forskellige nationaliteter, og flere af eleverne har forældre, der bor uden for Danmarks grænser. En IB-uddannelse er en international anerkendt eksamen, og alt undervisning foregår på engelsk.

Mange forholdsregler

Normalt er forældre med til fejringen af de nye studerende, men meget er ændret i år, og forældre skal være derhjemme, hvor de kan følge med virtuelt.

- Vi har mere end en meters afstand mellem stolene, og der bliver ingen kram, kys eller håndtryk, når de får diplomet. Vi giver et stykke kransekage og et glas vin, og så må de forlade skolen, men højst i grupper af ti, siger Karin Skals.

En fest som denne er jo ikke livsnødvendig, så hvorfor tænker I, at det er vigtigt at holde fast i festen?

- Det er klart, at hvis Danmark havde været i en anderledes situation med coronavirus og udviklingen, så havde vi selvfølgelig ikke prioriteret at gøre det, men vi står jo i en situation i Danmark, hvor vi har muligheden for at få glæden tilbage i tilværelsen, og derfor er vi rigtig glade for at kunne være med til at fejre dem, siger Karin Skals, leder af IB-linjen på Hasseris Gymnasium.

Eleverne glæder sig til aftenens fejring, selvom den kommer til at foregå på en anderledes måde, end de havde forestillet sig:

- Jeg er ret glad, det er jo tre hårde år af mit liv, der er færdige, så det er rart at være færdig, og jeg føler, jeg har fået meget ud af det, så nu glæder jeg mig også til at komme videre, siger Emil Lytje-Dorfman, der er student fra IB-linjen på Hasseris Gymnasium.

- Det er så dejligt at være færdig. Selvfølgelig er det ærgerligt, at der ikke er alle de traditioner, man havde set frem til, men udover det er jeg rigtig glad, siger Deziree Arienne Betzer Markussen, der er student fra IB-linjen på Hasseris Gymnasium.