Styrelsen for Patientsikkerhed vil opsøge nære kontakter til coronaramte
Foto: Claus Bech - Ritzau Scanpix
Selvom flere af de indlagte med coronavirus er unge, betyder det ikke, at virussen er blevet farligere for dem.
Midt- og Vestjyllands Politi inviterede søndag eftermiddag til pressemøde om coronasituationen. Her meddelte de blandt andet, at de vil begynde at opsøge nære kontakter til coronaramte på deres bopæl, hvis det ikke er muligt at få fat på dem telefonisk.
Regeringen meddelte på et pressemøde tidligere på ugen, at syv kommuner bliver lukket ned på grund af risikoen for spredning af en særlig variant af coronavirus.
Det betyder blandt andet, at man vil teste alle 280.000 borgere i syv nordjyske kommuner, og at man skruer op for indsatsen med smitteopsporing.
Søndag eftermiddag inviterede Midt- og Vestjyllands Politi til en opdatering på coronasituationen, hvor Fødevarestyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Region Nordjylland og Region Midtjylland var repræsenteret.
Charlotte Hjort, der er overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, gav en status på det særlige smitteopsporingsarbejde, der nu er sat i gang i de syv nedlukkede kommuner i Nordjylland.
- I den almindelige ordning kan man få lov til selv at orientere sine nære kontakter. Men i den her situation for de kommuner, der er udpeget, vil vi meget bede om, at det er os, der ringer ud til de nære kontakter, for det er så vigtigt, at de får den rigtige information, siger Charlotte Hjort.
Nære kontakter kan blive opsøgt på deres bopæl
Derudover meddelte hun, at man på grund af situationen nu vil iværksætte ekstra tiltag for at sikre, at man får fat på alle nære kontakter.
- Vi intensiverer indsatsen i de kommuner, hvor der nu er særlige foranstaltninger. Det består af, at vi i den generelle ordning får fat i næsten alle. Men i de her kommuner vil vi sørge for, at vi får kontakt til alle. Det vil i sidste instans betyde, at kan vi ikke få kontakt til folk pr. telefon, så kan det blive nødvendigt, at vi opsøger folk på deres bopæl, siger Charlotte Hjort.
Ved efterfølgende spørgsmål fra de tilstedeværende journalister blev Charlotte Hjort spurgt om, hvorvidt Styrelsen for Patientsikkerhed havde hjemmel til at opsøge folk på deres private adresser. Det bekræftede hun med henvisning til epidemiloven.
Hvad er en nær kontakt?
- En person, der bor sammen med en, der har fået påvist ny coronavirus
- En person, der har haft direkte fysisk kontakt (fx kram) med en, der har fået påvist ny coronavirus
- En person med ubeskyttet og direkte kontakt til smittefarlige sekreter fra en person, der har fået påvist ny coronavirus
- En person der har haft tæt “ansigt-til-ansigt” kontakt inden for 1 meter i mere end 15 minutter (fx i samtale med personen) med en, der har fået påvist ny coronavirus
- Sundhedspersonale og andre, som har deltaget i plejen af en patient med COVID-19 og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne måder
Kilde: Sundhedsstyrelsen