Coronakrisen har fået arbejdsløshedstal til at vokse til nye rekorder. Antallet af ledige er steget mest i Nordjylland. Foto: Arkivfoto.

Værre end finanskrisen: Arbejdsløshedstal eksploderer - Nordjylland hårdest ramt

To nordjyske kommuner sætter rekord i antal arbejdsløse.

Ledighedstal fra Danmarks Statistik og fagforbundet 3F viser alarmerende nyt. Ledigheden i Danmark er steget gevaldigt, siden coronakrisen er startet, og region Nordjylland er hårdest ramt på landsplan. 

Samtidigt har ledigheden i Aalborg og Læsø Kommune aldrig været højere siden 2007, hvor Danmarks Statistik begyndte at opgøre tal for bruttoledigheden. 

I Nordjylland er ledigheden steget med 53 procent under coronakrisen, i København er den 'kun' steget med 46 procent.

- Jeg får et sug i maven af at se de tal. Vi har mange medlemmer, hvor både mand og kone har mistet jobbet på grund af coronakrisen og er røget på dagpenge, siger Allan Busk, der er formand for 3F i Aalborg. 

Han håber, at politikerne på Christiansborg, kommunerne og virksomhederne vil gøre alt for at hjælpe de mange tusinde, der nu står uden arbejde. 

To nordjyske bundrekorder

Kigger man mere detaljeret på tallene, ser man dystre tal for alle nordjyske kommune, hvor ledighedsprocenten er steget alle steder. 

Men særligt to kommuner skiller sig ud. 

I Aalborg lå bruttoledigheden i april 2020 på 7,1 procent. Procenten har ikke været højere siden 2007, hvor statistikken så dagens lys for første gang. Den hidtidige 'rekord' er tilbage fra december 2010 og januar 2011, hvor ledighedsprocenten lå på 6,6 procent.

På Læsø er ledighedsprocenten på 12,9 - den har ikke før været højere end 10,9. Det skete tilbage i februar 2011. 

- Regeringen og partierne på Borgen har været hurtige til at lave hjælpepakker til erhvervslivet. Det har været den rigtige løsning, men nu er det også på tide, at arbejderne kommer i fokus, for der er meget, der kan reddes, inden det går helt om tre-fire måneder, hvor tvangsauktionerne begynder. De skal have hjælp nu, mener Allan Busk. 

Ledighedsprocenter i de nordjyske kommuner med udgangen af maj 2020

 • Brønderslev: 6,1 - højdepunkt på 7,2 i februar 2010
 • Frederikshavn: 6,7 - højdepunkt på 8,3 i juli 2010
 • Hjørring: 6,4 - højdepunkt på 7,4 i marts 2010
 • Jammerbugt: 5,4 - højdepunkt på 7,2 i februar 2010
 • Læsø: 12,9 - aldrig set større
 • Mariagerfjord: 5,7 - højdepunkt på 6,7 i marts 2010
 • Morsø: 5,2 - højdepunkt på 8,5 i maj 2010
 • Rebild: 5,1 - højdepunkt på 6,3 i januar til marts 2010
 • Thisted: 5,2 - højdepunkt på 5,8 i juli og august 2010
 • Vesthimmerland: 5,9 - højdepunkt på 7,1 i marts 2010
 • Aalborg: 7,1 - aldrig set højere

Og selvom det bliver en dyr løsning at holde hånden under arbejderne, mener han, det er den rigtige løsning. 

- Det er en pris, vi er nødt til at betale. Det rigtige må være at investere os ud af krisen og indstille os på, at det er et noget anderledes arbejdsmarked, vi kommer til at se på den anden side af krisen.

Han peger på, at mange jobs i turist- og restaurationsbranchen ser ud til at være gået tabt. 

- Derfor kræver det, at kommuner og virksomheder er klar til at omstille sig og omskole medarbejderne. Vi må vækste på nye områder. 

3F-formanden peger på, at der findes løsninger, der kan give de hårdt prøvede arbejdsmodtagere flere penge mellem hænderne, som ikke koster staten penge.

- Frigiv de indefrosne feriepenge. Det kan være med til at redde økonomien hos mange familier og være med til at sætte gang i forbruget. Det er en god måde at få penge ud i samfundet igen, for den her målgruppe er gode forbrugere.

Tallene i opgørelserne fra Danmarks Statistik tager april måned med som den sidste, og både arbejdsgivere og arbejdstagere frygter, at tallene for maj fortsætter den kedelige tendens.