Vest skal hjælpe særligt udsatte mod coronasmitte
En ny vest skal hjælpe særligt udsatte borgere, som er bange for at blive smittet med covid-19. Vesten får dog hårde ord med på vejen af en lokalformand for en patientforening.
Tina Ladefoged fik konstateret sklerose i 2003. Bliver hun smittet med covid-19, kan det få alvorlige konsekvenser. Nu håber hun, at en opsigtsvækkende grøn vest kan være med til at fortælle omverdenen, at de skal holde afstand - specielt nu med de nye nedsatte afstandskrav.
- Der er jo ingen, der kan se på mig, at jeg har haft sklerose i 20 år, og de ved ikke, at de skal tage hensyn til mig. Det kan godt være, at de kun skal holde en meters afstand, men jeg skal stadig holde en afstand på to meter, siger Tina Ladefoged.
Det er Morten Rüsz, der har fået ideen til vesten og sat den i produktion. Nu håber han, den kan blive til en standardvest for særligt udsatte borgere.
- Målet er, at vi kan gøre de her grønne veste til et symbol for den her gruppe. Sådan, at danskerne kan genkende vesten med det samme og holder afstand, siger idémanden til afstandsvesten, Morten Rüsz.
Kritiseres for at stemple kronisk syge
En nordjysk lokalformand for Skleroseforeningen er dog ikke begejstret for vesten.
- Det vil jo være det samme, som hvis jeg rendte rundt med et skilt, hvor der stod: "Jeg har en eller anden sygdom". Det vil jeg være ked af. Jeg vil have lov til at være et menneske. Jeg synes ikke, at jeg skal behandles anderledes, fordi jeg har en sygdom, siger formanden for Skleroseforeningen Aalborg-Jammerbugt, Kathrine Memborg.
I stedet for at bære en vest mener Kathrine Memborg, at det er op til de særligt udsatte selv at holde afstand.
- Det er jo op til dem selv at komme ud på et tidspunkt, hvor der ikke er så mange mennesker. Det andet er et stempel, siger Kathrine Memborg.
Tina Ladefoged er dog ikke bange for synligt at fortælle omgivelserne, at hun har en kronisk sygdom.
- Jeg er en meget åben person, og jeg fortæller gerne om det. Jeg har ikke valgt, at jeg vil være syg og så må folk tro, hvad de vil. Det her, tror jeg bliver en hjælp for mig, siger Tina Ladefoged.