Foto: Mick Anderson

BLOG: Er du ”handy-cappet" mand?

Jeg kan ikke finde ud af at lappe en cykel… Sådan! Så er det ude. Jeg aner heller ikke, hvordan man lægger gulv, trækker kabler eller skifter olie. Jeg har aldrig forstået glæden ved at efterisolere, - og jeg har ingen idé om, hvordan man tænder en fukssvans.

Exenterslibere og variabel fortanding
Det er som om, der findes en særligt mandet dialekt af dansk. Jeg kan stå til en fest, og pludselig fyger det med ord, jeg ikke forstår. Exentersliber, sålbænk… Letvægtsspartelmasse! Mens de andre mænd nikker indforstået, bliver jeg tom i blikket og drømmer mig til en verden, hvor vandafledning er noget, man gør op ad et træ. 

Læs også BLOG: Har du en muslimsk ven?

“…og så brugte han sgu en sav med variabel fortanding…”, siger en særligt groftskåren fyr med store hænder, og hele flokken flækker hånligt af grin. Min egen latter er kunstig og bærer præg af, at mine testikler langsom kravler opad i kroppen. Håndværk er nemlig en klassisk macho-indikator, - er du god med en svensknøgle, så er du en rigtig mand - en handyman!

Håndværk er nemlig en klassisk macho-indikator, - er du god med en svensknøgle, så er du en rigtig mand - en handyman!

Mikael Espensen

Er jeg ”handy-cappet”?
Og handyman… Dét kan man ikke kalde mig. Måske ”handy-cappet”? Alle mine tommelfingre vender i hvert fald forkert, og jeg slår mig så snart, jeg nærmer mig en høvlebænk. 

Bag ethvert væghængt billede i mit hus gemmer sig et monument over mine praktiske utilstrækkeligheder. Det ene murstenskrater efter det andet minder om rædselsfulde øjeblikke i selskab med rawlplugs, slagboremaskiner og vaterpas. Jeg har boret så mange forkerte huller, at jeg sikkert burde bekymre mig om væggenes bæreevne.  

Er I derude?
Det kan da godt være, at det bare er mig. En anormalitet hos mit køn. En mandsling blandt naturlige gør-det-selv mænd. Eller også er der flere derude? Voksne mænd, som ikke begejstres over el-galvanisering og facadefræsere. 

Måske er det tid til at stå frem? Springe ud af redskabsskuret og brænde vores værktøjsbælter. En helt ny kønskamp, hvor vi råber slagord bruger hashtags og hidser os op. Sammen kan vi trodse Bauhaus-tyranniet.

Læs også BLOG: Karakterer i gymnasiet er desværre altoverskyggende

Vi vil befries fra mandens pligt til at hamre søm i. Vi vil have lov til at ringe til en tømrer, når der skal sættes hylder op. Vi vil have professionel hjælp, når der sprænger en sikring. Hvis I er derude, mænd - så lad mig høre jer: #vi-gider-ikke-gøre-det-selv!

OM BLOGGEREN

Mikael Espensen er reklamemand hos bureauet Weltklasse i Aalborg - og far i Vejgaard. Oprindeligt helt fra Nørresundby. Blogger indimellem om datteren Kaya, som har downs syndrom, og stiftede i 2017 LykkeLiga sammen med Rikke Nielsen.