Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

BLOG: Fodbold skal spilles på græs - rigtig græs!

Foto: Mick Andersson

Martin Mikkelsen er fodboldspiller i Superliga-klubben Hobro.

Martin Mikkelsen er skeptisk overfor kunstgræs på de danske fodboldbaner. Han mener, at fodboldsæsonen bør revurderes til fordel for, at man kan spille på rigtig græs i Danmark.

Hvis man har siddet i sin varme stue og zappet efter forårsfodbold fra Superligaen de seneste mange uger, har man ofte zappet forgæves. I stedet har man næsten ikke kunnet undgå at falde over noget, der godt nok indeholdt 22 voksne mænd og en bold, men som mest af alt lignede en sneboldkamp på skøjter.

De sibiriske himmelstrøg har hærget Danmark og ikke mindst de danske fodboldbaner i godt og vel en evighed - man kan argumentere for, at de ekstreme vejrforhold i nogle tilfælde har højnet underholdningsværdien for seerne - som spiller har det været knap så festligt. Diskussionen om, hvorvidt de mere hårdføre kunstgræsbaner er vejen frem, er mere aktuel end nogensinde.

Accelererende tempo

Vi lever i højteknologiens tidsalder. Tablets, eldrevne biler, selvstyrende støvsugere. Man kan nærmest ikke nå at pakke sin nye iPhone op, før man kan bestille en nyere udgave på sit lynhurtige fibernet. Det hele foregår i et accelererende tempo - ligesom fodbolden. Spillet udvikler sig, og spillerne bliver hurtigere, stærkere og bedre.

Pengene bliver også større, hvilket blandt andet kommer til udtryk gennem astronomiske TV-aftaler og ufattelige transfersummer. Der er mere og mere på spil.

Nogle, der utvivlsomt har kunnet mærke denne udvikling, er de kære dommere. Spillet er blevet hurtigere, og spillerne filmer og gestikulerer som aldrig før. Det er blevet sværere at følge med for manden i sort. Internettet og de sociale medier har betydet, at der er langt større fokus på fejl – også - og måske endda især- fra dommernes side. Ingenting går uset hen. Én fejlslutning, som foretages på et splitsekund, kan afgøre ballet. Presset på dommerne er ekstremt stort.


Som en naturlig følge heraf har de teknologiske hjælpemidler gjort deres indtog på den internationale fodboldscene.

Martin Mikkelsen

Som en naturlig følge heraf har de teknologiske hjælpemidler gjort deres indtog på den internationale fodboldscene. ”Goal Line Technology” (som kan afklare, om en bold er over stregen og dermed i mål) er efterhånden velintegreret, ligesom ”VAR” (Video Assistent Referee) i øjeblikket bliver afprøvet i stor stil rundt omkring i Fodbold-Europa. ”VAR” giver dommeren mulighed for- ved potentielt afgørende situationer - at stoppe spillet og rådføre sig med en elektronisk assistent på sidelinjen for herefter at afgøre, om målet skal annulleres, om der skal fløjtes for straffespark eller lignende.

Det kan diskuteres, om de forskellige tiltag har den ønskede effekt, men efter min mening er det en åbenlys nødvendighed, at dommerne får hjælp. Presset på dem er blevet for stort. Brugen af teknologi ligger lige til højrebenet.

Pro kunstgræs?

Kan det samme siges om kunstgræsbaner i Danmark? De, der er pro kunstgræs, har en god sag. En kunstgræsbane er nem og billig at vedligeholde. Den er slidstærk, hvilket betyder, at flere hold kan benytte den oftere. Den er praktisk for divisionsforeningen, idet udsættelser af kampe aldrig vil blive et tema. Teknologiens fremskridt betyder også, at banerne bliver bedre og bedre.

Island - med det beskedne indbyggertal på cirka 330.000 - er lidt af en solstrålehistorie på den internationale fodboldscene, og her spiller kunstgræs en ikke ubetydelig rolle. Island kvalificerede sig på imponerende vis til EM 2016 ved blandt andet at eliminere Holland undervejs og senest vandt de deres kvalifikationspulje til VM 2018 foran væsentligt større fodboldnationer som Tyrkiet, Ukraine og Kroatien. Allerede i 2011 sendte de et par varselsskud afsted, da de under U-21 EM i Danmark slog netop Danmark med Christian Eriksen på holdet, 3-1 i Aalborg.

Fodboldrevolutionen hos vores nordiske landsmænd blev sat i værk omkring årtusindeskiftet, og den nuværende succes tilskrives blandt andet bedre uddannelse af trænere og anlæggelse af indendørs kunstgræsbaner over hele landet, som ikke kun betyder, at landets talenter får den rigtige vejledning, men måske mere væsentligt, at det tenderende polarklima ikke sætter begrænsninger for hvor hvordan og hvor ofte de kan træne. Island har moderniseret sig og suppleret deres store hjerte med teknik og pasningsspil, og det høster de på imponerende vis frugterne af nu.

Dybe ar på knæskallerne

Island er dog én ting, Danmark er en anden. På Island var kunstgræsbanerne en nødvendighed for fremskridt. Klimaet i Danmark tåler ikke sammenligning med deres, og i de vintermåneder, hvor vores græsbaner ikke kan benyttes, har vi også masser af kunstgræsbaner til rådighed, der gør vintertræningen både bedre og sjovere, end dengang grus og vandpytter gav dybe ar på knæskallerne.

Det er min anke, at vi i Danmark undlader at følge FC Nordsjællands og Silkeborgs eksempel med Superligafodbold på kunstigt underlag året rundt.

Det er min anke, at vi i Danmark undlader at følge FC Nordsjællands og Silkeborgs eksempel med Superligafodbold på kunstigt underlag året rundt.

Martin Mikkelsen

For mig er fodbold på kunstgræs ikke fodbold; det er en efterligning. Billedet af min fodboldverden pålægges et gråt og trist filter ved tanken om kunstgræs på en sommerdag. For mig er fodbold på kunstgræs kun en praktisk simulation af dét, der er magisk - nemlig fodbold på en god græsbane. Så snart jeg kan dufte antydningen af forår i luften, virker fodbold på kunstgræs helt forkert, og i disse dage spejder jeg på daglig basis længselsfuldt over mod de delvist frosne græsbaner.

Kunstgræs landet over ville også resultere i en strømligning af dansk fodbold. Stilene ville blive mere ensartede. Spillet ville blive mere finpoleret, mere teknisk betonet og med flere pasninger. Farvel til glidende tacklinger. Spillet ville blive hurtigere, og det ville være en fordel for de hold, der er bedst med bolden. Færre tilfældigheder, mere forudsigelighed, - det bedre hold ville vinde oftere, - er det ikke det samme som at sige, at noget af charmen ved sporten forsvinder.

Fodboldromantiker

Jeg er ikke den eneste fodboldromantiker i Danmark, - så sent som i december 2017 blev ”Right to Dream Park” (FC Nordsjælland) og ”JYSK Park” (Silkeborg IF) ’kåret’ til Superligaens to dårligste baner - blandet andet foran Helsingør Stadion, hvor jeg flere gange i løbet af en kamp i november 2017 fjernede isklumper fra støvleknopperne.

Folket har talt. Hold det ægte.

Aab’s hjemmebane, Aalborg Portland Park, blev i øvrigt kåret til Danmarks bedste bane.

Sibirisk uvejr

Vejrmæssigt har vi været usædvanligt hårdt ramt i dette forår. Sibirisk uvejr er formentlig ikke noget, vi skal vænne os til. Det er dog gennemgående, at banerne i Danmark - også på højeste niveau - sjældent er ret gode i februar og marts, hvor vedligeholdelsen er en stor udfordring for især de mindre klubber. Kunstgræs er ikke løsningen, hvis man spørger mig.

En bedre idé ville være at komprimere sæsonen. Start senere, slut tidligere og skær lidt i sommerferien. Læg mange kampe i sommermånederne, hvor de europæiske kampe ikke sætter begrænsninger for planlægningen, og hvor vejret og banerne er bedst. Det ville give et bedre produkt for TV-stationerne, det ville betyde flere mennesker på stadion, og det ville være federe for os spillere.

Desuden ville superligaspillerne blive mere hærdede i at spille flere kampe på kortere tid, hvilket ville betyde, at de hold, der repræsenterer Danmark i Europa, ikke ville underpræstere stort i Superligaen i de perioder, de europæiske turneringer kører, som Sønderjyske (16/17) og senest Lyngby (17/18) er eksempler på.

Den ligger lige til højrebenet.

OM BLOGGEREN

Martin Mikkelsen er professionel fodboldspiller i Superligaklubben Hobro.


Foto: Anne Christensen, TV2 Nord

Prisen slår rekord - det bliver endnu dyrere end det var under energikrisen.

Torsdag når elprisen højere op end den var under energikrisen i 2022.

Prisen peaker mellem klokken 17.00 og 18.00, hvor prisen kommer til at ramme 6,98 øre/kWh - og det er uden afgift og moms. Når det lægges oven i bliver prisen omtrent 10 kroner mer kWh.

Så meget koster det

  • En omgang tørring i tumbleren: Cirka 46,53 kroner for en gennemsnitlig tumbler.

  • En times brug af ovnen: Cirka 25,85 kroner for en gennemsnitlig ovn.

  • En vask i en ikke alt for gammel vaskemaskine: Cirka 7,2 kroner.

  • En opvask i opvaskemaskinen: Cirka 9,8 kroner

Priserne i beregningen her er med afgift og moms, og kommer fra selskabet N1. Prisen bliver 10,34 når det er dyrest.

- Lige nu er der næsten ingen vind over Europa, samtidig er det både mørkt og koldt, og vi bruger derfor meget energi. Det er dog også vigtigt at sige, at vi ikke er samme sted som under energikrisen, det er en uheldig kombination af lav produktion af vedvarende energi og høj efterspørgsel i kortere perioder, som rammer os i disse dage, siger Mads Brøgger, der er direktør for Norlys’ energiforretning.

Ifølge Norlys har elprisen i snit været mindre end 50 øre per kWh, men siden august er den pris steget.

Prisen ser dog ud til at falde igen samtidig med, at der meldes om mildere temperaturer i vejret.

- Men får vi pludselig 14 dage i stræk med hård kulde, og der skal trækkes på de europæiske gaslagre, som ovenikøbet er mindre fyldte i år sammenlignet med sidste år, kan det selvfølgelig ændre sig, men som tingene ser ud nu, ser priserne ud til at falde de kommende uger, siger Mads Brøgger.


En ny købmand tror på projektet, og byen glæder sig over nu at have nok penge, til at redde købmanden.

Købmandsbutikken i Ravnkilde er reddet. Det er lykkes en lokal støttegruppe at samle over 800.000 kroner ind - og dermed har de nu sikret, at byens købmandsbutik kan genåbne.

- Det var en kæmpe, kæmpe, kæmpe god nyhed, lyder det begejstret fra Kirsten Baisgaard, der er formand for forsamlingshuset i Ravnkilde.

I slutningen af september måtte den daværende ejer opgive at drive købmandsbutikken.

Lige siden har borgergruppen Købmandsgruppen forsøgt at samle penge nok ind til, at de kunne genåbne købmandsbutikken.

Tror på butikkens overlevelse

Onsdag aften var der samlet 830.000 kroner, og dermed nok til, at butikken kan genopstå.

- Jamen, det er jo helt vildt. Det bliver hårdt, men også virkelig lærerigt og sjovt, er jeg sikker på, siger Lisa Norman, der er den kommende købmand i Ravnkilde.

Købmandsgruppen håber, at borgerne i byen er klar til at støtte butikken, når den åbner.

- Jeg håber og tror jo, at det er gået op for os alle sammen, at det ikke er nogen selvfølge, at vi har en købmand i byen, lyder det fra Kirsten Baisgaard.

Den kommende købmand er heller ikke i tvivl om, at butikken nok skal klare sig.

- Vi har lavet nogle analyser og fået Dagrofas hjælp til at lave nogle analyser omkring, om den her kan køre rundt i byen. Og det kan den. Så det er jeg slet ikke bekymret for, siger Lisa Norman.

”Købmandsgruppen” håber, at købmandsbutikken bliver klar til at genåbne til maj.


Overtog sin første frisørsalon som 24-årig: Nu har han overtaget sin tredje

Anders Blaabjerg på 25 år er indehaver af tre frisørsaloner i Jylland. Han overtog den første, da han stadig var elev. Det skulle medarbejderne lige vænne sig til.

Det tog et par søvnløse nætter, før Anders Blaabjerg blev overtalt til at skifte sit erhverv til frisør.

I en alder af 20 år kunne den unge mand skrive salgsassistent på CV'et med et job i Føtex. Der gik ikke lang tid, før flere af frisørerne i Thisted var efter den nyuddannede.

- Da Kristian Berthelsen (tidl. ejer af ZoombyZoom Thisted) tog fat i mig, var han den anden frisør. Så måtte jeg forsigtigt lukke den ene dør for at åbne døren som frisør, fortæller Anders Blaabjerg, der til daglig er chef for tre ZoombyZoom-saloner i Jylland.

Døren til frisørverdenen blev åbnet - og der gik ikke lang tid, før flere muligheder stod på dørtrinet.

- Det har altid været lidt en joke, at den skulle være min en dag. Og så kom muligheden, fortæller den 25-årige indehaver.

Anders Blaabjerg var ikke færdiguddannet, da han pludselig gik fra at være elev til chef på en juleferie. Det var et skifte, som både han og hans medarbejdere skulle finde sig til ro med.

- I starten skulle man lige vænne sig til det at have en chef, der er 25 år, når man selv er over, fortæller Maja Ravn Madsen, der har arbejdet som frisør i ZoombyZoom i Thisted i seks år.

Foto: Josephine Hartvig / TV MIDTVEST

Det var et 'match made in heaven', at Anders Blaabjerg valgte at gå frisørens vej. Derfor betyder det ikke så meget, at arbejdstimerne fylder det meste af dagen.

- Jeg har et drive uden lige. Så jeg ved ikke, hvem der stjæler mit ur, når klokken pludselig er 11 om aftenen, og jeg startede klokken otte om morgenen, fortæller den unge iværksætter med et smil.

Kunderne undrede sig heller ikke, da Anders Blaabjerg pludselig var chef.

- Han er stadig bare Anders. Jeg tror, det ligger naturligt til ham, for det var den mulighed, der bød sig, fortæller Hanne Fårup Rasmussen, der til daglig er fagligkonsulent i FOA og har haft Anders Blaabjerg som frisør, siden han startede som elev i forretningen i 2020.

Selvom den unge chef kun er 25 år, så generer alderen ham ikke spor.

- Jeg er lidt en gammel mand i en ung krop. Det tror jeg også, de andre vil sige her, griner Anders Blaabjerg.

Frisørsalonen i Fredericia er den sidst tilkomne i den begyndende perlerække, som Anders Blaabjerg har startet. Han overtog forretningen tilbage i maj, hvor det kun var få måneder siden, at han havde fået ansvaret for frisørsalonen i Aalborg. Derfor klapper den unge mand hesten og holder sig til sine tre nuværende forretninger.

- Aldrig sig aldrig selvfølgelig. Men der har været fart på det sidste stykke tid, så for nu er der ikke flere ting i støbeskeen, fortæller Anders Blaabjerg, mens han ordner håret på Hanne Fårup Rasmussen.


Lige ved og næsten: Aalborg snupper sejren til sidst

Alt blev afgjort i kampens døende minutter, da Aalborg Håndbold onsdag besejrede TMS Ringsted med 35-32.

Nogle hurtige og hasarderede beslutninger resulterede i, at gæsterne fra TMS Ringsted fik bragt sig hurtigt i front. 

Aalborg-spillerne fik dog hurtigt indhentet dem igen, og efterfølgende bragt sig foran. 

Men flere uskarpe afleveringer og dårlige beslutninger fik gæsterne i hælene af hjemmeholdet igen.

Selvom hjemmeholdet førte med tre mål ved pausen, så fik gæsterne hurtigt spillet sig tilbage og indhentede igen aalborgenserne. 

Generelt var det et uskarp Aalborg håndbold-hold, der var mødt op onsdag aften. Heldigvis for hjemmeholdet tog målmand Niklas Landin en for holdet, og stod for flere redninger, der holdt aalborgenserne i front.

Men gæsterne holdt ved, og med 10

Minutter igen, var stillingen 29-29.

Kampens sidste minutter blev spændende. Mens Aalborg Håndbold fortsatte med at lave fejl, formåede gæsterne at presse på, og hele tiden være blot et mål efter. 

Til sidst lykkedes det dog Aalborg håndbold at hive sejren hjem. 

Med onsdagens kneben sejr, lykkedes det Aalborg Håndbold at hive den niende sejr i streg i hus. 


Kan ikke få fat på lægen - udskældt lægehus er igen i problemer

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Problemet skulle være løst nu. Men lægehuset ønsker ikke at stille op til interview.

- Sådan kan man ikke behandle folk. Det er et helt område, lyder det fra en frustreret Kim Kronborg fra Fjerritselv.

Flere nordjyder sim Kim har i løbet af ugen oplevet problemer, når de har forsøgt at komme igennem Alles lægehus.

Over hele landet har det været et problem på grund af en fejl i deres IT-system. Kim Kronborg skulle mandag have taget en blodprøve fordi han har lidt forhøjet blodtryk, for at finde ud af om han kunne få noget andet medicin - men onsdag har han stadig ikke kunnet få en tid.

- Herregud! Det kan jo ikke passe, at man ikke kan få tager en blodprøve eller ikke kan komme til sin læge, bare fordi computeren falder ud. Så må de gøre et eller andet, siger han til TV2 Nord.

Vil væk fra Alles Lægehus

TV2 Nord tog ud til lægehuset i Fjerritslev. Der var patienter derinde, men alt foregik manuelt og ingen ønskede at udtale sig til TV2 Nord.

Alles Lægehus ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til TV2 Nord, at de har oplevet et større IT-nedbrud, som har givet udfordringer i klinikkerne. Og at det nu er løst.

Selvom problemerne er løst, er Kim Kronborg stadig godt træt af Alles lægehus.

- Så snart jeg får en chance, og der kommer nogle læger her i nærheden, og det har jeg hørt, at der bliver udvidet i Løgstør, så flytter jeg. Jeg vil ikke være i noget, der hedder Alles Lægehus mere, siger han.

Region Nordjylland ønskede ikke at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar, at de er opmærksomme på udfordringerne.