Fokus: Flere nordjyder får demens i fremtiden

10.000 nordjyder lider af demens. TV 2 Nord sætter i denne uge fokus på sygdommen, der har store konsekvenser for både den syge og de pårørende.

Hver tredje time dør en dansker af demens. Sygdommen, der kendetegnes ved glemsomhed, er den femte mest dødelige sygdom i Danmark. Derfor sætter TV 2 Regionerne og TV 2 i denne uge fokus på sygdommen.

Sygdommen svækker hukommelsen, koncentrationen, sproget og orienteringssansen. Den har også konsekvenser for patienternes personlighed og adfærd og kan give vrangforestillinger og hallucinationer.

I dag lider op til 85.000 danskere af demens. Sygdommen rammer især ældre, men der er også cirka 1.500 under 65 år, der er ramt. Det vurderes, at sygdommen koster samfundet 20 milliarder kroner om året.

I fremtiden spår forskere, at endnu flere vil rammes af demens, og Alzheimerforeningen vurderer, at op mod 140.000 danskere vil lide af demens i 2040. Det skyldes, at vi lever længere, og der kommer derfor flere ældre i samfundet.

De pårørendes sygdom

Demens kaldes ofte de pårørendes sygdom, fordi pårørende skal leve med, at den, de kender og elsker, ikke længere kan huske dem, eller ændrer adfærd og personlighed.

Patienter med demens kræver meget opsyn, og det betyder, at pårørende til hjemmeboende patienter i gennemsnit bruger seks timer om dagen på pleje ifølge Alzheimerforeningen.

Demens kan ikke helbredes, men sygdommen kan bremses, og der er flere ting, man kan gøre for at forebygge, at man selv bliver ramt. Det vigtigste er at være social og være sammen med andre, men sund mad og motion har også en stor betydning.

I uge 36 kan du hver dag se indslag og læse artikler om demens og det at være pårørende til en demensramt. Det sker på TV 2 Nord og TV 2.

10 TEGN PÅ DEMENS

1. Glemsomhed
Det er normalt at have brug for huskesedler eller glemme en aftale for senere at komme i tanke om det. Det er ikke normalt at spørge om det samme flere gange eller at glemme noget, man har lært for kort tid siden.

2. Besvær med at udføre velkendte opgaver
Det er normalt at skulle have hjælp til at indstille fjernsynet. Det er ikke normalt at have problemer med at følge en opskrift, man har brugt mange gange tidligere.

3. Problemer med at finde ord
Det er normalt ikke at kunne finde det rette ord ind imellem. Det er ikke normalt at gå i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan man kommer videre eller at kalde tingene noget helt forkert (f.eks. at sige 'viserklokke' i stedet for 'ur').

4. Forvirring vedrørende tid og sted
Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er. Det er ikke normalt ikke at vide, om det er forår eller efterår eller at glemme, hvor man er, og hvordan man kom derhen.

5. Svigtende dømmekraft
Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til. Det er ikke normalt, at tage sandaler på om vinteren eller gentagne gange lade sig overtale til at købe ting, man åbenlyst ikke har brug for eller råd til.

6. Problemer med at tænke abstrakt
Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller ordsprog som f.eks. "det er som at slå i en dyne". Det er ikke normalt at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordet, når katten er ude.

7. Vanskeligheder med at finde ting
Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller anklage andre for at stjæle de ting, man ikke kan finde.

8. Forandringer i humør og adfærd
Det er normalt at have en dårlig dag eller blive irriteret, når ens vaner bliver brudt. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.

9. Ændringer i personlighed
Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen. Det er ikke normalt at tage alle kagerne på fadet eller sige alt, hvad man tænker uden at tage hensyn til andres følelser.

10. Mangel på initiativ
Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og sociale forpligtelser. Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at gå op i.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens og Alzheimer's Association.

Demensuge

def_thumb,50_percent

play Lyden af liv: Musik vækker demente

Demensforsker

Forsker modtager pris: Nærvær hjælper demente

25_seconds,default_thumb

play Nyt system skal hjælpe demente sikkert hjem

Musikterapi

Slut med musikterapi til demente i Thy

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland