LIGE NU:

Fokus: Flere nordjyder får demens i fremtiden

10.000 nordjyder lider af demens. TV 2 Nord sætter i denne uge fokus på sygdommen, der har store konsekvenser for både den syge og de pårørende.

Hver tredje time dør en dansker af demens. Sygdommen, der kendetegnes ved glemsomhed, er den femte mest dødelige sygdom i Danmark. Derfor sætter TV 2 Regionerne og TV 2 i denne uge fokus på sygdommen.

Sygdommen svækker hukommelsen, koncentrationen, sproget og orienteringssansen. Den har også konsekvenser for patienternes personlighed og adfærd og kan give vrangforestillinger og hallucinationer.

I dag lider op til 85.000 danskere af demens. Sygdommen rammer især ældre, men der er også cirka 1.500 under 65 år, der er ramt. Det vurderes, at sygdommen koster samfundet 20 milliarder kroner om året.

I fremtiden spår forskere, at endnu flere vil rammes af demens, og Alzheimerforeningen vurderer, at op mod 140.000 danskere vil lide af demens i 2040. Det skyldes, at vi lever længere, og der kommer derfor flere ældre i samfundet.

De pårørendes sygdom

Demens kaldes ofte de pårørendes sygdom, fordi pårørende skal leve med, at den, de kender og elsker, ikke længere kan huske dem, eller ændrer adfærd og personlighed.

Patienter med demens kræver meget opsyn, og det betyder, at pårørende til hjemmeboende patienter i gennemsnit bruger seks timer om dagen på pleje ifølge Alzheimerforeningen.

Demens kan ikke helbredes, men sygdommen kan bremses, og der er flere ting, man kan gøre for at forebygge, at man selv bliver ramt. Det vigtigste er at være social og være sammen med andre, men sund mad og motion har også en stor betydning.

I uge 36 kan du hver dag se indslag og læse artikler om demens og det at være pårørende til en demensramt. Det sker på TV 2 Nord og TV 2.

10 TEGN PÅ DEMENS