06:30

Ny Limfjordsforbindelse: Brugerbetaling i spil

En tredje Limfjordsforbindelse er vigtig for Nordjylland, men der er tidligst penge til det i 2020. Sådan lyder det fra finansminister Kristian Jensen.

Brugerbetaling kan imidlertid få projektet fremrykket. 

- Jeg har noteret, at man i Frederikssund kom foran i køen, fordi man sagde, at man var villig til at acceptere en mindre brugerbetaling. Det er ikke sådan, at man skal brugerfinansiere hele projektet, men ved at hjælpe med finansieringen lokalt, er det selvfølgelig mere interessant for os i regeringen at understøtte et lokalt projekt, siger finansminister Kristan Jensen (Venstre).

En tredje Limfjordsforbindelse haster. Sådan lyder meldingen blandt andet fra direktør Gert Nielsen fra Launis Fiskekonserves i Aalbæk. Han krydser fingrene for, at hans lastbiler med frisk fisk kommer hurtigt gennem Limfjordstunnellen.

- Der skal ikke gå meget galt, før de ikke kommer igennem tunnellen til tiden, siger Gert Nielsen. 

Det er altid bedre at forebygge end helbrede og lad os nu få den bro, før problemerne kommer

Direktør fra Launis Fiskekonserves, Gert Nielsen

Når lastbilen forsinkes i Nordjylland, betyder det i værste fald, at fisken ikke når frem i tide. Det går ud over kvaliteten og betyder, at virksomheden taber både penge og konkurrenceevne.

- Det kan kun gå for langsomt med at komme i gang med at bygge den bro. Det er altid bedre at forebygge end helbrede og lad os nu få den bro, før problemerne kommer, siger Gert Nielsen. 

Uden broen taber virksomhederne konkurrenceevne

Allerede i 1973 - fire år efter, at Limfjordstunnellen var indviet - blev det foreslået at bygge en tredje forbindelse over Limfjorden, og skiftende regeringer har talt og talt om nødvendigheden for en tredje forbindelse. 

- Hvis ikke der kommer en tredje Limfjordsforbindelse, så man har en sikker vej ned gennem Jylland og ud i Europa, så vil der være virksomheder, som taber konkurrenceevne, og vi skylder Nordjylland og hele Danmark, at det ikke sker, siger finansminister Kristian Jensen.

I den store trafikaftale i 2014 vedtog den daværende S-R regering sammen med de nuværende regeringspartier samt Dansk Folkeparti, at der skal være en tredje forbindelse via Egholm. Men der er ikke afsat penge til projektet - og det vil tidligst ske i 2020.

Hvis ikke der kommer en tredje Limfjordsforbindelse, så vil der være virksomheder, som taber konkurrenceevne

Finansminister Kristian Jensen (V)

- Sagen er den, at hvis de andre partier ikke vil være med, så har vi ikke pengene. Regeringen vil efter 2020 afsætte 22 milliarder til trafikinvesteringer, siger Kristian Jensen. 

Behovet for at få sat gang i projektet er nu så stort, at Venstre i Aalborg foreslår, at kommunen ansætter en konsulent på Christiansborg til at arbejde for at fremme projektet.

- Jo hurtigere, vi får forbindelsen, jo bedre. Vi skal tænke nye veje. Det vil vi i Venstre i Aalborg gerne være med, og vi skal kvalificere vores argumenter på Christiansborg. Derfor vil vi gerne være med til at ansætte en person eller bureau til at varetage vores interesser i København, siger rådmand i Aalborg Kommune Mads Duedahl (Venstre).  

Det vil koste omkring syv milliarder at bygge en tredje Limfjordsforbindelse. 

00:59

Formand for Komitéen for en 3. Limfjordsforbindelse, Ulla Astman (S), er med på idéen om at ansætte en lobbyist, der skal arbejde for en limfjordsforbindelse på Christiansborg.

Luk video