Sproget: Der er en grovere tone blandt skolebørn end tidligere
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen
5.B. på Bagterp Skole har arbejdet meget med at forbedre den måde de taler til hinanden på.
Børn taler grimmere til hinanden og til voksne. Det mener et stort flertal af nordjyderne i en ny Megafon måling.
I 5.B. på Bagterp Skolen i Hjørring har de fokus på sproget og den måde de taler til hinanden. Sproget har været et fokusområde det seneste år i klassen efter, at klasselærer Helle Windfeldt opdagede, hvor grimt børnene talte til hinanden.
- Jeg synes, at de har været meget stygge med deres sprog. Især sidste år. Der havde jeg en hel dag, hvor jeg var sammen med dem, og der faldt nogle udtryk, hvor jeg tænkte, at det er umuligt, at det bare er noget, som man siger, fortæller Helle Windfeldt.
Forældrene blev inddraget og eleverne har siden arbejdet meget med at forbedre kommunikationen i klassen.
- Jeg synes, at vi snakker rimelig grimt til hinanden, men jeg tror, at det er fordi, at vi ved, at de fleste kan tage det, siger Christian Færch Sick fra 5.B.
I en lang periode holdt klassen ugentlig opfølgningssamtaler med fokus på sproget i klassen.
Eleverne i 5.B. er langt fra alene om at tale grimt. I en ny Megafon-måling svarer 70 procent af nordjyderne, at de mener, at børn taler grimmere i dag end for 10 år siden.
Og når det handler om børns kommunikation med andre end deres forældre, så svarer 3 ud af 4 nordjyder, at de oplever, at børn taler mere respektløst i dag end for 10 år siden.
- Jeg synes, at vi taler pænt til lærerne, men når der er vikar på, så kan der virkelig bare være larm. Der er nogen, som snakker grimt til dem, siger Dagmar Vase fra 5.B.
Helle Windfeldt har været lærere i 30 år, og hun er ikke i tvivl. Sproget har ændret sig. Tonen er grovere i dag.
- Jeg kan tydelig mærke forskel, og det er bare nogle ord, som bliver fyret af. Herinde i klassen var det første, som skete i dag, at en elev lavede en fejl, og straks var der en som vendte sig om og sagde, at du er stupid. Når man siger det spontant, så siger det mig, at der er sket noget, siger Helle Windfeldt.
I 5.B. er hverken Helle Windfeldt eller eleverne i tvivl. Den grovere tone skyldes hovedsageligt de sociale medier. Sproget derfra flytter derfra og med ud i det offentlige rum.
- Jeg vil helt sikkert sige, at det er Youtube, at det kommer fra. Det er ikke Youtubes skyld, men dem som kommer ting op på Youtube. Man lærer det derfra, siger Christian Færch Sick fra 5.B.
I 5.B. fortsætter arbejdet med at holde en god tone både i klassen og på de sociale medier.