Foto: Michaela Rehle/Ritzau Scanpix

Vi snakker grimmere til hinanden

Tonen i det offentlige rum er blevet grovere de sidste 10 år. Det svarer 78 procent af nordjyderne i en ny Megafon-måling, som TV 2 og Politiken har lavet.

TV 2 og TV 2's regioner sætter i denne uge fokus på den grove tone, der hersker på internettet og i det offentlige rum. For tonen er blevet grovere, sådan lyder det fra nogle af dem, som møder allerflest danskere. Det er butiksansatte, p-vagter, offentligt ansatte, billetkontrollører, callcenter-medarbejdere og politikere.

Et af de steder, hvor de mærker, at omgangstonen er blevet mere rå, er i kundecenteret hos Nordjyllands Trafikselskab. Her havner vrede kunder ofte i røret, når bussen ikke kommer til tiden eller der er problemer med Rejsekortet.

Tonen er blevet grovere. Der er manglende respekt for autoriteter generelt set. Det oplever vi i vores callcenter, i vores betjente salg og i vores kontroller i bus og tog

Mette Henriksen, chef for Kunder & Salg hos Nordjyllands Trafikselskab.

- Tonen er blevet grovere. Der er manglende respekt for autoriteter generelt set. Det oplever vi i vores callcenter, i vores betjente salg og i vores kontroller i bus og tog, siger Mette Henriksen, chef for Kunder & Salg hos Nordjyllands Trafikselskab.

Et generelt problem

Læs også Ubehagelige samtaler er en del af Annes arbejdsdag

I en ny Megafon-måling, som TV 2 og Politiken har fået lavet, svarer kun fem procent af de adspurgte nordjyder, at de oplever, at tonen er blevet bedre de sidste 10 år.

Næsten hver fjerde svarer ja til, at de bliver talt grimt til i det offentlige rum. 22 procent er helt enige eller overvejende enige i, at de oplever, at der bliver talt grimt til dem i det offentlige rum. Tendensen er den samme på landsplan.

Tonen er også blevet grovere hos børn de seneste 10 år. 70 procent af nordjyderne oplever, at børn taler grimmere end for 10 år siden, og når der spørges ind til den måde børn taler til voksne, som ikke er deres forældre, så svarer mere end tre ud af fire nordjyder, at de er enige eller overvejende enige i, at børn taler mere respektløst til lærere, pædagoger og trænere end for 10 år siden.

02:16 Luk video