I Aalborg har de fundet en model, der hjælper børn af psykisk syge. Modellen bygger på åbenhed og fællesskab og har fået så stor succes at udlandet har fået øjnene op for Aalborg-modellen.

02:37

1 af 2

Aalborg-modellen hjælper børn af psykisk syge

I Aalborg har de fundet en model, der hjælper børn af psykisk syge. Modellen bygger på åbenhed og fællesskab og har fået så stor succes at udlandet har fået øjnene op for Aalborg-modellen.

Det er hårdt at være barn, når mor eller far rammes af psykisk sygdom. I Region Nordjylland sørger de for, at børnene ikke bliver glemt når sygdommen rammer. De får et sted, hvor de kan stille de spørgsmål, de har brug for, om sygdommen der ændrer deres liv.

- Jeg troede, jeg var syg og deprimeret. Jeg var helt i kulkælderen, så kommer jeg ind i den her gruppe, hvor jeg får lov at sætte nogle ord på ting og får lov til at mærke mig selv, siger Nicoline Lauritzen, der er datter af en psykisk syg forældre.

Aalborg-modellen består af tre familiesamtaler og 10 gruppe samtaler. Gruppesamtalerne består af børn og unge på samme alder. Her kan de snakke om de dilemmaer der opstår, når en forældre bliver ramt af en psykisk sygdom.

- Vi øger de børns modstandskraft mod selv at blive syge eller mod selv at få for mange vanskeligheder som voksen, jo mere de ved om deres forældres sygdom, og jo mere der snakkes åbent om det i familierne. Det er ideen i Aalborg-modelen, siger psykiatrisk overlæge ved Aalborg Universitetshospital, Ida Kattrup.

I de første otte måneder af 2016 har der været 100 familier i behandling hos Center for pårørende i Aalborg, hvilket er lige så mange som der var i hele 2015. Så interessen for modellen er stor inden for regionen, men også udenfor regionen er der interesse for den nordjyske måde at gøre tingene på.

- Vi har haft besøg af en delegation fra Region Midtjylland, som var interesseret i at se, hvordan vi gjorde det. Og jeg skal en tur til Norge, hvor en kommune er meget interesseret i Aalborg-modellen, fortæller Jan Sandberg, der er leder på Center for pårørende.